Loading...

Briški vinski zvezdnik pri Danilu

Pretekli konec tedna je bil v znamenju različnih prednovoletno-božičnih zabav in kulinaričnih srečanj. Med slednjimi je bil zagotovo eden najbolj zanimivih večer z Marjanom Simčičem, s katerim so v reteški gostilni Danilo končali letošnjo sezono gostovanj vinarjev.

Zadnji letošnji gost vinskih večerov pri Danilu je bil Marjan Simčič, čigar vina je moč naročiti v večini najboljših restavracijah po svetu, zbranemu občinstvu v Retečah pa je predstavil sveži sauvignonasse lanskega letnika, sauvignon Selecija 2017, že skoraj razvpito rebulo Opoka 2016 in merlot Opoka 2013, za sladki finale pa še nekaj kapljic neznansko hvaljenega in večkrat nagrajenega Leonarda 2013.

Gašper Čarman in Marjan Simčič

Sladko vino iz sušene rebule je “pokrilo” fantastično, čeprav na videz preprosto sladico, rožičeve štruklje s pomarančnim sladoledom, kuhinja pa je blestela tudi v vseh etapah, ki so na mizo prispele pred tem.

Rožičevi štruklji s pomarančo

Najprej so pozdravili s hrustljavo sirovo čipko in mini “burgerji” s kranjsko klobaso, nato je prispel goveji jezik s kislim zeljem in hrenom, sledil je tatarski “biftek” iz gomoljne zelenjave.

Aromatično govejo juho s porom s postregli v, jasno, Riedlovih vinskih kozarcih in ji priložili grisin iz listnatega testa s tartufi. Kot topla predjed so nastopili špinačni ravioli z dimljeno postrvjo, nakar smo si usta osvežili s sorbetom “kuhančka”.

Za glavno jed je ob merlotu Opoka nastopal žrebičkov file, tistim, ki so se konjskega mesa ustrašili, pa so postregli že legendarno hišno specialiteto – loško mešto s tartufi.

Mimogrede – na takšnih dogodkih se je pravilom vredno pomuditi tudi zato, ker lahko izveš in okusiš kaj povsem novega. Marjan Simčič je denimo po koncu uradnega dela večerje iz rokava potegnil novost kleti, maceriran sivi pinot “single vineyard”, iz enega vinograda torej, ki ga za zdaj na trgu še ni mogoče dobiti.

Mogoče vas bo zanimalo tudi: