Loading...

Koline v znani kraški gostilni, kjer kuhajo že skoraj pol stoletja

Špacapanova hiša v Komnu se razvija v eno pomembnejših kulinaričnih središč na Krasu. S prihodom mladega Aga Špacapana v kuhinjo in na čelo gostilne je tam zavel svež veter, a velja poudariti, da se ob tem še vedno držijo kraškega izročila.

To nameravajo pokazati že s prvim decembrskim praznovanjem, kolinami, ki so bile od vedno tesno povezane s Krasom (in tamkajšnjimi mesninami).

V Špacapanovi kleti zori cela četa mesnih izdelkov od pršuta do salam. Večino mesa prispevajo krškopoljski prašiči, najde pa se tudi kakšen divji.

6. decembra ob 17. uri nameravajo prižgati glasbo z zaprašenih vinilk in začeli z degustacijo najmanj 36 mesecev zorjenega pršuta, kuhanega pršuta s hrenom, prate, pancete, ocvirkov, tlačenke, kraških sirov, jezik s čebulo, ješprenove mineštre, možganov z jajcem, jetrc s polento in skuto, krodeginov oz. kožaric v testu ali žerjavici, “mulc” in klobas z repo. Obljubljajo še svinjsko vratovino izpod peke s krompirjem v oblicah, kruh z drožmi iz krušne peči in hišne štruklje za piko na i.

Vse to je treba zaliti in pri Špacapanu jih so na pomoč poklicali štiriperesno deteljico gostujočih vinarjev iz soseščine, ki v kleti prisegajo na filozofijo naravnih vin. Poleg Špacapanovih hišnih vin se bodo s svojimi vini predstavili še Vasja Čotar, Matej Švara, Dejan Kukanja in Sebastijan Štemberger.

Družina Špacapan (z leve: sin Ago, mama Ada, oče Miro in hči Elis) bo sredi decembra praznovala že 46 let, odkar imajo gostilno.

16. decembra pa Špacapanova hiša praznuje že 46. (!) rojstni dan in ob tej priliki so se odločili v goste povabiti kuharja z drugega konca države. Domači mojster Špacapan bo meni presenečenja pripravljal z odštekanim Davidom Vračkom (ki menda ravno takrat tudi sam praznuje rojstni dan) in njegovo ekipo iz mariborske restavracije Mak. Omembe vredni so tudi vinski spremljevalci – svoj pridelek bodo namreč točili kraški velikani Benjamin Zidarich, Sandi Škerk in Joško Renčel, iz Špacapanove kleti pa bo zaklade nosil hišni sommelier David Alajmo.