Loading...

Kulinarični izlet v štirih etapah: dolenjska naveza

Dolenjska je v zadnjem času kulinarično morda celo najbolj vznemirljiv del Slovenije.

Od Škofljice do meje s Hrvaško lahko naštejemo dvajset, morda celo več solidnih gostiln in vrhunskih restavracij. Tokratni potep smo se sestavili po trasi med štirimi lokacijami, ki tvorijo krajše in ne predrago kulinarično potovanje od Šentjanža do Dolenjskih Toplic.

Gostilna Repovž (Šentjanž)

Res je, da Šentjanž administrativno sodi v Posavje, a Repovž je vendarle (tudi) dolenjski. Nenazadnje je v to gostilno, eno najboljših v Sloveniji, najlažje priti iz smeri Trebnjega, pot vodi prek Krmelja, od koder ste po še nekaj minutah na cilju. V središču Šentjanža ob cerkvi boste naleteli na Repovža, ekološko kmetijo, ki se je v nekaj letih razvila v prvovrstno gostilno.

gostilna Repovž

Repovžev najdaljši (resnično dolg) meni stane 70 evrov, najkrajši pa 30 evrov. Mnogo sestavin, ki jih dobite na krožniku, pridelajo sami, imajo izvrstno vinsko karto z dolenjskimi, drugimi slovenskimi in tujimi vini ter, kar nas še zanima, za kakšnih 50 evrov lahko dve osebi na posestvu tudi prespita, zjutraj pa pojesta enega najboljših zajtrkov pri nas.

Turistična kmetija Šeruga (Sela pri Ratežu)

Iz Šentjanža vas pelje pot nazaj v dolino proti Otočcu, kjer se ob Krki skriva romantična turistična kmetija oziroma že kar letovišče, ki ga morda bolj kot jedci cenijo popotniki in igralci golfa.

turistična kmetija Šeruga

Posestvo je natančno urejeno, pa naj gre za stari mlin, potoček, ki teče ob hišah, ali zelene trate, na katerih se pasejo krave. Kulinarika je domača, lokalna, vina pa tudi. Jedli boste za kakšnih 25 evrov na osebo, spanje v eni od hišk letovišča pa nanese okoli 70 evrov za dve osebi.

Gostilna Vovko (Ratež)

Le korak stran od Šeruge je simpatična gostilna Vovko, kjer skrbijo predvsem za novomeške gurmane pa tudi obiskovalce iz tujine. Ponudba obsega izvrstno pripravljene in predstavljene, rahlo posodobljene domače jedi (meni s 7 jedmi stane 45 evrov), ki jih podpira izvrstna vinska karta.

gostilna Vovko

V novih sobah bosta dve osebi spali za 70 evrov, pri Vovku pa priporočajo tudi izlet po okolici – obiske vinskih kleti, čolnarjenje, kolesarjenje, ribolov in seveda golf.

Oštarija Herbelier (Dolenjske Toplice)

V Oštariji so med prvimi v Sloveniji, ki so začeli iskati svoj lasten izraz v ustvarjalni kuhinji, katere osnova so lokalne, dolenjske in ekološke sestavine, v zadnjem času pa tudi zelišča. Njihova prednost so zmerne cene degustacijskih menijev in posameznih jedi – tudi zato, ker ne uporabljajo prestižnih sestavin.

OŠtarija Herbelier

Pripravite 30 evrov na osebo in ne pozabite na urejeno vinsko karto. V zeliščno zaznamovanih sobah boste prespali za kakšnih 50 evrov (za dve osebi), predlagajo pa tudi izlete v bližnjo okolico: vinogradi, Kolpa, Krka, Novo mesto, Metlika … 

Morda vas bo zanimalo tudi: