Loading...

Kulinarični izlet v Zagreb: ne le Advent, ampak tri top restavracije

Foto: Julien Duval/TZGZ

Advent v Zagrebu je ena večjih turističnih uspešnic na Hrvaškem in ni dvoma, da je za ta uspeh vsaj delno zaslužna izjemna kulinarična ponudba, ki je svetlobna leta pred, recimo, ljubljanskimi stojnicami. Toda ko se stojnice zaprejo, mora pravi jedec tudi nekam na toplo.

Priporočamo tri zagrebške restavracije, vsako ima svoj koncept in svoje cene, vse tri pa so dokaz, da je zagrebška mestna kulinarika v razcvetu. Še več – v več pogledih je že prehitela Ljubljano.

Nav

V samem središču mesta, na Masarykovi ulici, kuha eden najbolj nadarjenih hrvaških mojstrov Tvrtko Šakota. Gre za ekstremno avtorsko kuhinjo, ki uporablja vedno sledljive, mestoma pa tudi lokalne sestavine. Kljub kreativni kuhinji, polni modernih in abstraktnih receptov, so jedi, ko potegneš črto, predvsem okusne.

Meni sedmih jedi stane okoli 70 evrov, deset jedi je dobrih 20 evrov dražjih. Vinska karta, ki podpira inovativno kuhinjo, ni preširoka, osnova so ekološka vina iz cele Evrope. Če je le mogoče, je po takšni večerji z vinom pametno prespati v Zagrebu in to je najbolje storiti v legendarnem hotelu Esplanade.

Zinfandel’s

Ko govorimo o popularnem hotelu Esplanade, ki ga najdete tik ob glavni zagrebški železniški postaji, je treba povedati, da so ga leta 1925 odprli predvsem za potnike zloglasnega vlaka Orient Express, artdecojevska zgradba pa je v tem slogu opremljena tudi v notranjosti.

A ravno tako kot hotel, kjer se cene za dvoposteljno sobo začnejo pri okoli 170 evrih na noč, je zanimiva njihova paradna restavracija Zinfandel’s, kjer kuhinjo vodi ena najboljših mojstric na Hrvaškem. Na jedilniku ni velikih izumov, ampak predvsem razkošje: tatarski biftek, gosja jetra, kaviar … A če je jedec pazljiv (in ne naroči vina), bo v tej hotelski restavraciji, kakršne pri nas nimamo, zapravil kakšnih 70 evrov.

Noel

Noel je restavracija, ki je že od samega začetka ciljala na Michelinovo zvezdico in jo kot za zdaj edina v Zagrebu tudi zelo hitro dobila. Noel je urejen in prestižen lokal, ki ponuja degustacijske menije s sedmimi jedmi za 100 evrov (meniji s štirimi jedmi stanejo 80 evrov, kosila so po 30 evrov).

Sestavine so vrhunske (gosja jetra, jadranske ribe …), kuhinja je moderna. Jedi so ravno toliko ustvarjalne, da jih tuji ocenjevalci hvalijo, slovenski gostje pa smo malo ljubosumni. Pazite pri vinih – karta je obsežna in na njej se najde praktično ves svet, tudi Slovenija, cene pa so visoke.

Morda vas bo zanimalo tudi: