Loading...

Šampanjec za kronane glave v Ljubljani

V Sloveniji se je ta teden mudil ambasador šampanjske hiše Charles Heidsieck, ki je na ekskluzivni degustaciji v ljubljanski vinoteki eVino predstavil šest različnih šampanjcev, med njimi nekaj resničnih draguljev.

Konec 19. stoletja in v začetku 20. stoletja je Charles Heidsieck veljal za šampanjec evropskih kraljevih družin. Romal je na kraljeve dvore Švedske, Norveške, Anglije, Nizozemske, Prusije, Španije, Luksemburga in Avstrije, med ljubitelji tega šampanjca so bili ameriški predsednik Dwight D. Eisenhower, britanski premier Winston Churchill in angleška kraljica Elizabeta II., stregli pa so ga tudi na poroki princa Charlesa in princese Diane leta 1981.

Maxime Vatelet iz šampanjske hiše Charles Heidsieck in Gašper Čarman iz vinoteke eVino

Na degustaciji v eVinu je Maxime Vatelet, predstavnik šampanjske hiše Charles Heidsieck, predstavil (in dal v pokušino) pet šampanjcev. Značilnost teh šampanjcev je, da zorijo veliko dlje, kot to velevajo predpisi (minimalen pogoj zorenja pri šampanjcih je 12 mesecev).

Njihov prvi in najpomembnejši šampanjec je neletniški brut reseve iz tradicionalnih sort Šampanje – modrega pinota, meunierja in chardonnaya. Sledil je neletniški rose brut, nato pa trije letniški “bombončki”.

Med njimi je bil prvi brut vintage 2008, spektakularen letnik, ki ga bo po besedah Maxima Vateleta težko ponoviti, sledil je rosé 2005, nato pa še paradni šampanjec hiše Charles Heidsieck – Blanc des Millenaires, ki so ga doslej polnili le ob petih letinah. Tisti iz 1995 ima kulten status (in ga je tudi zelo težko dobiti), aktualni pa je iz leta 2004. Vino, ob kakršnem se cena 200 evrov zdi še nizka.