Loading...

Sedem smučarskih postojank za kulinarične navdušence

Ob začetku letošnje smučarske sezone so žičničarji tarnali, da je infrastruktura na slovenskih smučiščih povsem zastarela in da nas smučarski centri v tujini glede tega prehitevajo po levi in po desni.

No, smučišča v Avstriji, Švici, Italiji in Franciji nas ne prehitevajo le z modernimi žičnicami, ampak tudi s pogledom na to, kaj si sodobni smučar želi pojesti in popiti. Medtem ko upravljavci slovenskih smučišč še vedno prisegajo na meso z žara in radler, so v tujini že zdavnaj ugotovili, da je smučanje praviloma drag šport in da so mnogi smučarji pripravljeni za jedačo in pijačo odšteti kaj več. A v zameno za ta denar pričakujejo tudi boljšo ponudbo.

Tako je mogoče v smučarskih središčih v tujini jesti v restavracijah, ki jim prestižni vodniki podeljujejo najvišje ocene (v Courchevelu, na primer, ima šest restavracij s skupno 11 Michelinovimi zvezdicami), v “kočah” ob progah pa si privoščiti šampanjec in ostrige. Seveda “germknedlov” in piva niso ukinili, bistvo je v tem, da tistim, ki si to želijo, lahko ponudijo več.

Kakorkoli že – avstrijska gastronomska revija Falstaff, ki izdaja tudi vodnik po restavracijah, je pred kratkim sestavila izbor najboljših postojank v smučarskih središčih za kulinarične navdušence. Priročen seznam za načrtovanje naslednjih smučarskih počitnic:

Hospiz Alm, Arlberg

Od dunajskih zrezkov do gosjih jeter, ob tem pa vinska klet, specializirana za velike formate steklenic (z velikimi cenami).

Hornköpflhütte, Kitzbühel

Smučarska koča na 1760 metrih nadmorske višine, kjer k tirolskim specialitetam najraje natočijo šampanjec.

Alpenhaus, Ischgl

Jastogi in krvavice na 2300 metrih, za žejne pa v kleti hranijo tudi velike bordojce, kot je Petrus.

Chez Vrony, Zermatt

Nekoč je bila to gorska kmetija, zdaj pa na tradicionalno tarte flambée strgajo tartufe in zraven točijo letniške šampanjce.

El Paradiso, St. Moritz

Irske ostrige, beli tartufi iz Albe in črni iz Perigorda ter “Humm Dog”, hot dog po receptu zvezdniškega kuharja iz newyorške Eleven Madison Park.

Col Pradat, Alta Badia

Postojanka tik ob postaji žičnice z istim imenom za lačne in žejne skrbi z vsem od šmorna do ostrig in, kajpada, šampanjca.

Piz Boè Alpine Lounge, Alta Badia

Sodobna zgradba pod tritisočakom Piz Boè ima vrhunski razgled na Dolomite ob prigrizkih, koktajlih in – spet – šampanjcu.