Loading...

Top 10 najboljših picerij v Ljubljani

V Ljubljani se je v zadnjih nekaj letih odprla množica novih picerij. Izmed teh in tistih, ki delujejo že leta, smo izbrali deset najboljših.

Že nekaj let je minilo, odkar so v motel Medno pridrveli pravi picopeki iz Neaplja in občinstvu iz Ljubljane in okolice pokazali, kako naj bi bila videti izvirna pica. Takšna, ki jo še zdaj težko najdete v Sloveniji. Kakor hitro so prišli, so tudi odšli in za njimi je ostala praznina, dokler se ni pojavila picerija Verace, ki je postavila nove temelje za slovensko picamanijo. Sledila je invazija neapeljskih in drugih italijanskih receptov, ki so se najprej razbohotili v prestolnici, zdaj pa pljuskajo tudi v druge dele države.

Mi smo se tokrat osredotočili na ljubljanske picerije, kjer je izbira res pestra. Tukaj je jagodni izbor:

Gostilnica 5–6 kg

Če hočete pico po neapeljskem vzoru, imajo na Gornjem trgu najboljšo. Škoda, da so kronično razprodani. Imajo solidno vinsko ponudbo in še nekaj druge hrane, a je ta povsem v senci fantastičnih pic.

Pop’s Pizza & Sport

Mladi Raspopović iz Asa si je z ameriškim kolegom po burgerjih zamislil še picerijo. In Ljubljano osrečil še z eno turistično destinacijo. Cene pic so solidne, cene alkoholnih napitkov pa (pre)visoke.

Verace

Picerija, ki je v naših krajih začela z novim valom picopeke in uspela. Odprli so še nekaj lokalov, a ti ne dosegajo ravni prvega na Streliški, kjer ponujajo tudi nekaj buteljk italijanskega vina. 

Trappa

Avtorji projekta Luda z ekstremno avtorsko hrano so se v Mestnem logu odločili za bolj sproščeno, celo družinam prijazno vzdušje, in pice po neapeljskem vzoru, a s kislim testom. Pa še šampanjec lahko dobite.

Fetiché

Oče Sushimame in Romea je rad v koraku s trendi, a ne sledi čredi. Zato ob koktajlih na mizo prispejo “gourmet” pice z ekstravagantnimi nadevi, celo govedino wagyu.

Capriccio

Italijanski mojstri, ki so se naselili v nekdanji piceriji Čerin, ne komplicirajo – imajo nekaj pic in nekaj špagetov in kakšno solato. A vse na več kot korektni ravni.

Garaža

Dokler nas ni zajel novi val pic, je bila najboljša picerija v mestu Garaža na Dolenjski. In še vedno znajo prepričati z okusnimi picami z bogatimi nadevi in z odtrgano notranjostjo lokala.

Tia’s Pizza

V Črnučah je zraven mikropivovarne picerija, kjer imajo nekoliko drugačen pogled na pico – postrežejo jo brez pribora. Samosvoje, zelo hrustljave pice narežejo na kose in priložijo veliko rolo kuhinjskih brisačk.

Rustika

V Rustiki na Trubarjevi pravijo, da njihova pinsa ni pica. Podobna je le na pogled, recept pa bojda prihaja iz antičnega Rima. Ob klasičnih nadevih se lahko odločite in si daste na pinso nadevati tudi ocvirke, bučna semena ali pečeno polento.

Parma

Picerija iz časov socializma (1974) ostaja pri svojih samosvojih picah iz električne peči, ki pa se vsake toliko res priležejo. Malo zaradi nostalgije, malo pa tudi zaradi neobičajnih okusov.