Loading...

V Brdih pridelali prvo slovensko penino iz (izključno) modrega pinota

V briški kleti Bjana so z novo penino postavili nov mejnik.

Miran in Petra Sirk pravita, da sta zaprisežena nasprotnika sladkih penin. Zato sta se že pred tremi desetletji odločila za pridelavo izključno suhih penin po klasični metodi – in to v Brdih, kjer se penečih vin v preteklosti res niso lotevali.

Nabor kleti Bjana

Iz kleti Bjana – gre za narečno izgovorjavo vasi Biljana, kjer klet stoji – je tako leta 1993 prišel prvi brut v Sloveniji (letnik 1990), v naslednjih letih pa še prva gastronomska penina (Cuvée prestige), prvi zelo suh rosé (Brut rosé) in prva popolnoma suha bela penina (Brut zero). Zdaj se jim je pridružila še prva slovenska bela penina, narejena izključno iz grozdja sorte modri pinot, potrganega leta 2016.

“Sadne note na nosu spremlja elegantno telo z živahnimi kislinami. Ker je na kvasovkah zorela 30 mesecev, je penina dovolj umirjena in elegantna,” je o novi penini dejal Miran Sirk, ki je sicer pri opisovanju lastnosti penin dokaj redkobeseden, saj da mora dobra penina prepričati sama.