Loading...

Najboljši evropski džin je iz Ljubljane

Borut Osojnik, Boštjan Marušič in Polona Preskar so ekipa, ki je v Ljubljani po šestdesetih letih obudila destilacijo žganih pijač. V destilarni Broken Bones, ki domuje na Viču, se ukvarjajo s proizvodnjo viskija in džina. Prve steklenice džina so šle v prodajo pred dvema letoma, letos pa je na trg prišel tudi njihov prvi viski.

Broken Bones velja za največkrat nagrajeno slovensko destilarno na mednarodni ravni, ki se ukvarja z destilacijo trenutno najbolj moderne žgane pijače na svetu – džina. Letos so bili na World’s Gin Awards, ki velja za eno najbolj čislanih tekmovalnih ocenjevanj v Londonu, med glavnimi dobitniki letošnjih nagrad.

Džin Broken Bones london dry je v konkurenci džinov iz več kot 30 držav po svetu slavil v kar treh kategorijah. Razglašen je bil za najboljši džin v Evropi, ob tem pa je zmagal tudi v kategoriji džinov london dry ter v kategoriji sodobnih, netradicionalnih ginov z več kot 42 odstotki alkohola.

Božično-novoletni Grinch

Ekipa Broken Bones poleg petih klasičnih okusov vsako leto decembra predstavi novega. Tako se je džinu Broken Bones Navy Strength iz leta 2018 lani pridružil džin Broken Bones Ljubljana Dragon, letos pa Broken Bones Limited Edition Gin 2/20 Grinch. S tem džinom so napolnili 250 steklenic, glavne začimbe “Grincha” pa so trnulja, ajdov med, cimet in nageljnove žbice.

Tudi destilacije viskija so se v Broken Bones lotili sistematično. Že leta 2011 sta Boštjan in Borut kot ljubitelja viskija razmišljala, da bi začela destilirati lastnega in se tega tudi lotila. Odpravila sta se na šolanje v destilarno Springbank na Škotskem, kjer sta nekaj časa tudi dejansko delala v proizvodnji, leta 2016 pa sta začela s pravo proizvodnjo, namenjeno za prodajo.

Zdaj sta nared tudi ljubljanska viskija

Po osmih letih izobraževanj, poskusov s sladi, kvasovkami, fermentacijami in kombinacijami sodov so Broken Bones letos končno lahko predstavili dva viskija – Broken Bones Single Malt (3 leta) in Broken Bones Peated Single Malt (3 leta).

Da se nek destilat lahko poimenuje viski, mora vsaj tri leta zoreti v sodu, ob tem pa mora biti na Škotskem za škotski viski sod izdelan iz hrastovega lesa, medtem ko v Evropski uniji ni tako ozke definicije in je lahko sod izdelan iz katerekoli vrste lesa. Škotski viski (scotch whisky) je tudi zaščiten in če se imenuje škotski, mora biti staran zgolj na Škotskem.

Viski Broken Bones Single Malt so predstavili poleti, točno na četrto obletnico “lomljenja kosti”, ki so bile zaslužne za oblikovanje njihovega imena, dimljeno verzijo pa so predstavili letos sredi novembra. Oba ljubljanska viskija sta v omejeni seriji 66 oštevilčenih in podpisanih steklenic.