Loading...

Atelje: moderna avtorska kuhinja na dom

Med najboljšimi ljubljanskimi restavracijami so se za dostavo hrane na dom za zdaj odločili le v eni – Ateljeju na Nazorjevi. Seveda smo preverili, kako so se tega lotili.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Vse bolj zanimiva ljubljanska restavracija, ki domuje v hotelu Union na Nazorjevi, je v začetkih virusne krize nase opozorila z boni, ki naj bi jih gostje kupili zdaj, uporabili pa, ko bo splošna nevarnost minila. A Jorg Zupan, eden bolj zanimivih slovenskih kuharjev, ni imel miru in je razmeroma hitro postal prvi zvezdnik, čigar jedi je mogoče naročiti po spletu oziroma aplikaciji – odločili so se za dostavo prek servisa Wolt.

Nobenega dvoma ni, da je Zupan svoje kreacije za potrebe dostave poenostavil, a hkrati je Atelje gotovo najbolj avtorska hrana, ki jo je mogoče naročiti v teh časih. Jedilnik je pester, redno ga osvežujejo in dodelujejo, če si z njega izberete hladno in toplo predjed, glavno jed in sladico, vas bo to stalo okoli 40 evrov (ter dva evra za dostavo). Takoj pa velja opozoriti, da takšnega scenosleda morda ne boste mogli pojesti v celoti, vsaj mi ga nismo. Porcije so namreč veliko obilnejše, kot smo vajeni z Nazorjeve, zato lahko naročate manj (in ceneje). Zelo zadovoljni smo bili s premišljeno embalažo, prav vse jedi so namreč prispele vroče, predvsem pa se med vožnjo niso izmaličile.

Priznati moramo, da je največ veselja sprožil hlebec kruha – kruh v Ateljeju je eden najboljših v Sloveniji –, ki ga je spremljal še en zaščitni simbol restavracije, izjemno maslo s kvasom. Kruh in maslo sta v meniju spremljava tatarskih biftekov, jelenovega in postrvjega (15 oziroma 12 evrov). Jelenovo meso so popestrili z drobnjakom in pinjolami, postrvje je prekrivala plast pripadajočih iker, porciji pa sta bili res veliki, s kruhom in maslom še toliko obilnejši.

Postrvji tatarski

A mi smo šli naprej in po dobro domišljeni hladni predjedi zagrizli v “nuggetse” oziroma ocvrte medaljone iz jagenjčkovega priželjca, ki jim, kot se za medaljone spodobi, pripada tudi pomaka. Izbirati je mogoče med tremi, mi smo se odločili za črni česen. Odlična kombinacija za sedem evrov. Nekaj dražji in še boljši je bil bučni kari s kokosovim rižem. Polnega okusa in ravno prav pikanten.

Jorg Zupan je eden redkih modernih kuharjev, ki ne sanja in ne postavlja sestavine na sestavino, ampak dejansko zna kuhati, ustvarjati in poustvarjati. Njegove jedi imajo smisel in znajo biti duhovite, to dokazujejo tako ocvrti medaljoni s pomako kot po mehiško pikantno počasi pečeno goveje pleče v domači krompirjevi tortilji.

Krompirjeva tortilja z govedino

Steamed buns oziroma na pari kuhane štručke so očitno nov trend med mladimi ljubljanskimi kuharji, prejšnji teden smo jih naročili iz Bistroja Biljardna, tokrat so se jih lotili tudi v Ateljeju. Tu štručko (12 evrov) napolnijo z ocvrto polpeto iz terine iz svinjske glave, jo za svežino podložijo s kimčijem in ji dodajo umami majonezo.

“Steamed bun” z ocvrto terino svinjske glave, kimčijem in umami majonezo

Bolj “slovenski”, še vedno pa povsem prirejeni in s kuharjevim podpisom, sta sladici. Mlečni riž (5 evrov) je okrepljen s pistacijami in začinjen z marmelado, hišni sladoled rjavega masla pa je potresen z drobljenci in oreški (šest evrov). In morda riž še lahko pojeste v enem zamahu, velik lonček sladoleda smo jedli trikrat.

Povzetek

Zanimiv poskus mojstra moderne avtorske hrane, ki je jedi sicer poenostavil in prilagodil dostavi, hkrati pa še vedno nosijo njegov podpis. Porcije so velike, veliko večje kot v restavraciji, pijače ne dostavljajo.

Ocena: 4,5/5