Loading...

Slovenske gostilne z najlepšimi razgledi, vrtovi in terasami

Letni čas zapoveduje, da se lotimo pregleda najlepših slovenskih gostinskih vrtov, najbolj simpatičnih gostiln in restavracij, ki lahko tudi na račun razgleda privabijo kakšnega jedca.

Morda ne bomo povedali veliko novega, le spomnili vas bomo na najlepše, ki jih imamo. Ti so res češnja na torti, saj je podobnih lokalov in lokacij pri nas vsaj še deset, če ne dvajset.

Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Vipavska dolina je v zadnjih letih postala eden najbolj idiličnih delov Slovenije, Tomaž Kavčič pa ima na gričku, ki na eni strani gleda okoliške hribe, na drugi pa dolino, romantičen lovski dvorec. Poleti mize postavijo pod arkadami, pozimi v veličastnih sobah in dvoranah. Jasno, ne gre zanemariti sijajnih okusov, povezanih krožnikov in široke vinske karte, ki dopolnjujejo razkošno zgradbo in najlepši razgled.

Restavracija Strelec (Ljubljana)

Igor Jagodic, ki je pred leti prevzel restavracijo v stolpu ljubljanskega gradu, je za dodatek dobil še obzidje s teraso z najlepšim pogledom na glavno mesto. Poleti so se na njej hladili predvsem tuji turisti, letos pa se zdi, da bosta avtorska kuhinja in natančno izbrana vinska ponudba, ki ju ponujajo pri Strelcu, na voljo tudi našim obiskovalcem. Mimogrede, lično je urejena tudi notranjost grajskega stolpa.

Nejka & Uroš Klinec (Plešivo)

V skoraj že preveč obiskanih Goriških brdih je veliko gostiln s fantastičnimi razgledi. Med deseterico bomo izpostavili dve. Recimo mlajšega Klinca, Uroša, in ženo Nejko, ki sta veliko vložila v briško hišo, kjer ob tradicionalnih mesnih dobrotah strežejo domača in družinska vina. S terase, na kateri je tudi manjši bazen, je božanski pogled na hribčke z vinogradi, za tiste, ki preveč pijejo ali pa so prišli kolesarit, imajo urejene tudi sobe.

Hiša Torkla (Korte)

Slikovita vasica Korte že leta dokazuje, da nam ni treba na Hrvaško, da bi okusili pravo Istro. V zadnjem času je v vasi v moderno prenovljeni stavbi Hiša Torkla, ki spreminja in prilagaja klasično istrsko kuho novim časom. S prenovljenimi (mesnimi) recepti in istrskimi vini, čeprav se radi ozrejo tudi po drugih vinogradih. Pozimi je v glavni jedilnici prijeten kamin, poleti se lahko spočijete ob pogledu na istrske griče.

Domačija Javornik (Krka)

Pri Javorniku je kuha enostavna. Bolj enostavna kot pri večini drugih v današnji razvrstitvi. Ribje jedi, postrvi na vse načine (tudi panirane s koruzo) in enostavna vinska kapljica. A najlepše je poleti, ko mize postavijo korak od reke, in vrt ob Krki je kljub enostavni ponudbi jedače gotovo nekaj najlepšega, kar lahko doživite v našem gostinskem krogu. Še manjše opozorilo, Krka ob svojem izviru je lahko tudi športni raj.

Taverna (Svetinje)

Težko je reči, ali smo lahko zadovoljni, da turisti še niso zares odkrili severovzhodne Slovenije, ali je to slabo za posel turističnih delavcev. V vsakem primeru so jeruzalemski griči ena najlepših turističnih destinacij pri nas. Na terasi v Taverni si lahko ob pogledu na vinske griče privoščite predvsem nasitne prleške dobrote in v zadnjem času tudi nekaj jadranskega prestiža ter nabor Kupljenovega vinskega pridelka.

Restavracija Kamin (Izola)

Restavracija visoko nad Izolo ima gotovo najlepši pogled na našem morju. Na pobočju imajo svoje oljke, v kleti pa lepo število izvrstnih steklenic lokalnega, slovenskega in tujega vina. V kuhinji imajo zapovedane recepte morske, največkrat jadranske kuhinje in upajmo, da bodo v prihodnosti tudi pri kuhi in strežbi hrane držali tempo, ki so si ga zastavili, da ne bo razgled edina točka, zaradi katere bo vredno obiskati teraso.

Gredič (Ceglo)

Kot smo omenili, lahko v Brdih izpostavimo veliko simpatičnih lokacij – odločili smo se za dve. Druga je Gredič, žepna graščina v Ceglem (ljudstvu je znana, ker so jo uporabljali za TV-serijo Ena žlahtna štorija), ki je po prenovi zadnja leta menjavala tako lastnike kot koncepte. V zgradbi je ob razkošnih sobah tudi zanimiva restavracija, ki ima težko delo doseči raven razgleda na briške griče, v gradu pa je tudi ena naših najlepših kleti.

Gostilna As (Ljubljana)

Najlepša terasa v Ljubljani je v prvem nadstropju ene najpomembnejših, pravzaprav najbolj prelomnih restavracij v Ljubljani. Ko so se s Krasa preselili v Ljubljano, so namreč korenito prenovili takrat prevladujočo slovensko kuhinjo. V zadnjem času so se pomerili v tekmovanjih s turisti, burgerji in picami, na terasi z vsem rastjem in orjaškim drevesom pa še vedno poleti ponujajo senco umirjeni, moderni in razmeroma dragi mediteranski kuhinji.

Restavracija Blejski grad (Bled)

Na Bledu je nekaj restavracij, ki z različnih točk ponujajo pogled na jezero. Recimo restavracija Julijana Hotela Toplice ali restavracija Hotela Triglav 1906 pri železniški postaji visoko nad jezerom. A družina Jezeršek, ena večjih verig našega gostinstva, je pred časom najela prostore na blejskem gradu, kjer skrbijo za ne preveč komplicirano (slovensko) hrano in razgled. Pozimi iz restavracije z orjaškim oknom, poleti z grajskega dvorišča.