Loading...

Hiša Torkla: najboljša restavracija v slovenski Istri

Še pred kratkim so bile v Kortah tri solidne gostilne, zdaj pa je eno odnesla korona. Na srečo je ostala tista, ki je po našem mnenju najboljša v slovenski Istri.

Pri Torkli je treba izpostaviti dejstvo, da se v nasprotju z mnogimi konobami v hrvaški Istri ne drži samo tradicionalnih receptov in osnovnih lokalnih sestavin (ribe, oljčno olje, tartufi, šparglji, istrski pršut, malvazija…).

Za ustvarjalce v tej vasi nad Izolo ali nad Portorožem je značilno, da povezujejo mediteransko kuhinjo z različnimi vplivi, zato se ob zeleni pa tudi modri Istri radi srečajo z modernimi prijemi v kuhinji in ekstremnejšimi sestavinami, predvsem mesninami. In če bi jih morali primerjati s hrvaškimi lokali ob meji, je Hiša Torkla bližje San Roccu kot recimo Staremu podrumu.

To dokazujejo že z aperitivi. Jasno, na voljo so penine, tudi istrske, na kozarec pa je odprt tudi šampanjec, natančneje Charpentier. Na vinski karti je veliko istrskih vin, a še več je imen iz Goriških brd, nekaj je Štajercev, le ščepec novega sveta, ob tem pa korektno zastopana francoska in italijanska produkcija.

Naše, v tem primeru veliko in tudi mednarodno obarvano omizje se je pri predjedeh odžejalo s Pucerjevim Velikim vinom, bogato, macerirano, že kar težko malvazijo in s poskočnejšim Klenartovim modrim pinotom.

Hiša Torkla ni poceni gostilna, meni s štirimi večjimi etapami stane 50 evrov, a je bila tisti četrtek, ko smo tam večerjali, napolnjena do zadnjega kotička, podobno, kot smo vajeni v nedeljskih gostilnah, ki so nekajkrat cenejše.

A ko prinesejo prve predjedi, jedec začne razumeti, zakaj se je publika tako zaljubila v to gostilno: bogat ples predjedi obsega tatarski biftek, vitello tonnato – teletino s tunino omako, piščančja pašteta je s tartufi in čebulno marmelado, popečena tuna je oblečena v sezam, tunin tartar spremljajo vasabi in alge, gosja jetra so z bananinim kruhom in svežimi figami. Kaj pa goveji karpačo? Prekrit z bogato nastrganim ovčjim sirom in poletnimi tartufi. Priporočali so nam, da ne jemo kruha, a je bilo svarilo jalovo. Hišni kruh z drožmi, tako “običajni” kot fokača s sušenim paradižnikom in parmezanom, je med najboljšimi v Sloveniji.

Tatarski biftek
Vitello tonnato
Piščančja pašteta
Tunin tataki
Gosja jetra z bananinim kruhom in svežimi figami
Goveji karpačo z ovčjim sirom in tartufi
Tunin tatarski

Kakor koli, seštevek sedmih bogatih predjedi in izvrstnega kruha ne kliče po novih hodih, a kdo se ne bi lotil brodeta, ki ga v Kortah pripravijo drugače kot spodaj na obali: v bistvu poudarijo sestavine tako, da dobite kos brancina, lovko hobotnice in gamberov rep, v paradižnikovi omaki še kos polente, čez pa nastrgano botargo. Odgovor morju prihaja s celine, kostanjevi njoki s fantastično tartufovo omako.

Brodet s polento
Kostanjevi njoki s tartufi

Omenili smo že, da recepti pri Torkli niso zapleteni, sestavine imajo prednost pred avtorsko kuhinjo, zato je tudi pri glavnih jedeh že nekaj časa jasno, da (večini gostov) v priročnem kaminu spečejo kos govedine. V našem primeru je bila to zorjena slovenska govedina, ki jo dobijo z Blok. Pospremijo jo z bogatimi prilogami, krompirjevim pirejem s tartufi, pikantnim pečenim fižolom ter brokolijem, korenjem in cvetačo, mi pa smo dodali še Masijev amarone riserva iz leta 2012.

Bloška govedina z odprtega ognja

Kot nam je uspelo ugotoviti, imajo pri Torkli res široko izbiro hladnih predjedi, a nič drugače ni pri sladicah. Natočili smo Santomasovo Invasio, sladko malvazijo (jagodni izbor), potem pa so prinesli jagode s sladoledom pistacije, “razstavljeno” gibanico, čokoladni sufle s tartufi, pavlovo s figami, skutno torto z borovnicami in izjemne meringe z mangom.

Izbor sladic

Pika na i je bilo žganje z vinsko rutico (od soseda), mednarodni del ekipe pa se je odločil za japonski viski Hibiki. Konec koncev imajo ob solidni vinski karti tudi simpatično ponudbo bolj mednarodnih kot domačih žganic.

Povzetek

V Kortah se je vedno dobro jedlo, zdaj pa že nekaj let tradicijo nadaljuje verjetno najboljša istrska restavracija. Jedi so fuzija istrske in moderne kuhinje, v finalu pa najraje postrežejo meso, ki ga mojster pripravlja pred gosti v kaminu. Meni s štirimi konkretnimi jedmi stane 50 evrov na osebo.

Vinska karta je več kot solidna in za zmerno ceno je na voljo kopica istrskih vin, še več je Bricev, hkrati pa se ne bojijo tujih vinskih znamk. Pa še šampanjec točijo na kozarec.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 5/5

Hiša Torkla

Korte 44b, 6310 Izola

Telefon: 05 620 96 57