Loading...

Kulturni praznik bodo v Izoli zalili z refoškom

Kaj vse nam v steklenici lahko pokaže refošk, bodo na mednarodnem festivalu Refuscus Mundi predstavljali mojstri iz Slovenije, Italije in Hrvaške.

V soboto, 8. februarja, bo v Manziolijevi palači v Izoli mednarodni festival vin Refuscus Mundi  – Svet refoška. Na njem se bo s svojimi vini, pridelanimi iz grozdja sorte refošk, predstavilo več kot 40 vinarjev iz Slovenije, Italije in Hrvaške. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji pa teran.

Refošk od Istre in Krasa do Furlanije

Refošk je stara sorta vinske trte, ki je najpomembnejša in najbolj razširjena sorta v slovenski Istri in na Krasu. Čeprav gre za isto sorto, iz nje v Istri pridelujejo refošk, na rdeči kraški zemlji teran, sorodne sorte z enakim oziroma podobnim imenom pa uspevajo tudi v Furlaniji, kjer je najbolj razširjen rdečepecljati refošk, ob njem pa poznajo še refosco di Rauscedo, refosco di Faedis, refoscone …

Od penečega do sladkega refoška

Refošk je najbolj razširjena rdeča sorta v Sloveniji in najbolje prodajano sortno vino v njeni zgodovini. Dolgo je veljal za enoletno vino, v zadnjih dveh desetletjih pa so vinarji utrdili njegov značaj. Iz sorte refošk pridelujejo slogovno različna vina: peneča se vina, rosé, mlada vina, bogata zorjena vina in vina iz sušenega grozdja z ostankom sladkorja.