Loading...

Nov mehurčkasti velikan iz Goriških brd

Briška klet, specializirana za penine, je ob 30. obletnici delovanja predstavila prav posebno polnitev.

V Sloveniji je pridelovalcev penin vse več, opazno pa se je dvignila tudi kakovost penin v vseh vinorodnih regijah. Kar sedem od 20 najbolje ocenjenih slovenskih vin na zadnjem Decanterjevem ocenjevanju so pobrale penine, od teh so štiri odličja šla v vinsko hišo Bjana v vasi Biljana v Goriških brdih. V zadnjih sedmih letih sta zakonca Sirk dobila kar 31 Decanterjevih medalj: od leta 2013 do letos je prav vsako njuno peneče vino prejelo katero od medalj.

Največji uspeh pa sta požela prav letos. Cuvee Prestige 2015 je prejel izvrstnih 97 točk ter osvojil platinasto medaljo in naziv regionalnega šampiona

Tisoč velikih steklenic v čast 30-letnici delovanja

Kakovost letnika 2011 je začetnika zgodbe Bjana Mirana Sirka prepričala, da z vinom napolni tisoč steklenic magnum (1,5 litra), da bi v njih dozorela penina, vredna proslavitve 30-letnice Bjane, ki jo zakonca Sirk praznujeta letos.

Miran Sirk je povedal, da je penina Giant, pridelana iz sort chardonnay in rebula, potrebovala osem let zorenja na kvasovkah, da se je je razvila v kompleksno in razkošno pijačo. Ustekleničil jo je marca 2012, ko je začelo vino ponovno vreti v steklenici, in jo degožiral marca 2020, čez natanko osem let. Nova penina sodi v kategorijo extra brut, saj vsebuje minimalno količino sladkorja, le tri grame na liter vina. Miran Sirk je povedal, da zaradi kompleksnosti, širine in elegance Bjana Giant ekspedicijskega likerja skoraj ni potrebovala. Poudariti je še treba, da poleg vrhunske vsebine Bjano Giant krasi tudi poseben in unikaten dizajn tako etikete kot embalaže, za katerega je poskrbel kreativni direktor Future Žare Kerin. Okvirna cena steklenice Bjane Giant je 124 evrov. 

Nova klet

Nedaleč stran od dvorca Dorišče medtem na povsem novi lokaciji že raste nova Bjanina klet, ki naj bi se odprla že naslednjo pomlad. Klet dvorca Dorišče bo po novem namenjena le še zorenju vina na kvasovkah, z novo kletjo pa odpirajo tudi nov degustacijski prostor s čudovitim razgledom.