Loading...

Kakšna pijača se najbolje ujema s pico?

V najboljših picerijah na svetu je povsem običajno, da ob picah ponudijo šampanjec, kakovostno vino oziroma vrhunsko pivo. V Sloveniji so pice že na ravni najboljših, trend spremljave z dobrim vinom, šampanjcem ali vrhunskim pivom pa se pri nas še ni povsem prijel.

Konec septembra so pri organizaciji 50 Top Pizza, kjer izbirajo najboljše pice v Italiji, na prva mesta postavili picerije iz Kampanje, v glavnem iz Neaplja in okolice, ter nekaj picerij iz Veneta, Rima in Toskane.

Picerija z najboljšo vinsko ponudbo

Picerija 50 Kalò di Ciro Salvo iz Neaplja pa je bila razglašena za picerijo z najboljšo vinsko ponudbo v Italiji. In kaj lahko najdemo na tej vinski karti? Na kozarec točijo šest lokalnih vin in šampanjec iz kleti Sadi Malot za zmernih šest evrov in pol. Zraven ima še dvanajst buteljk domačega belega vina, najcenejše steklenice so po 14 evrov. Nekaj več je rdečih steklenic, ki niso nič dražje, ob rosejih in italijanskih peninah pa je na voljo tudi ducat šampanjcev, najcenejša steklenica je zmernih 32 evrov.

Podobno kot veliki Ciro Salvo razmišljajo lastniki vseh velikih picerij v Italiji. Nekateri gredo zaradi izbora prestižnih sestavin na picah v skrajnosti in imajo na primer ob italijanskih vinih in šampanjcih širok izbor nemških in avstrijskih vin ali povezujejo pice z naravnimi vini.  Po drugi strani imajo v nekaterih najboljših italijanskih picerijah ob picah na voljo samo kakovostna piva, drži pa tudi, da imajo skoraj vse najboljše picerije na svetu ob ostalih pijačah na meniju vedno vsaj nekaj zanimivih steklenic piva.

Slovenija počasi v novi trend 

Kaj pa pri nas? Zdi se, da je pravzaprav težko najti picerijo, ki bi se pri ponudbi pijače povsem zgledovala po italijanskih kolegih. V Ljubljani imajo solidno ponudbo vina in piva v picerijah 5–6 kg in v Pop’s Pizza, čeprav ne eni ne drugi v svojih hladilnikih recimo nimajo šampanjca.

Oglejte si še: Test dostav petih najbolj razvpitih ljubljanskih picerij

Podobno je na Primorskem, kjer ima solidno vinsko karto picerija Etna v Divači. Kaj pa šampanjci, se kje v Sloveniji že odločajo za ta trend ponudbe, ki prihaja iz Italije? V našem spominu je picerija Trappa v Mestnem logu, kjer imajo ob šampanjcu na voljo tudi nekaj naravnih vin, še bolj natančni so v ljubljanskem lokalu Fetiché, kjer imajo široko vinsko ponudbo in s tem tudi nekaj steklenic šampanjca.

V Ljubljani ob picah pivo in koktajli

Gregor Božičnik, lastnik picerije Fetiché, ustvarja pice, ki so bližje tapasom kot klasičnim picam. Kot pravi, običajni gostje v njegovem lokalu ob hrani najraje pijejo džintonik. “Morda tudi aperol in piva bevog, vina in šampanjca pa manj.”

Božičnik, ki ima na voljo šest, sedem različnih šampanjcev in pestro vinsko ponudbo, meni, da se počasi spet vrača zanimanje za šampanjce, ki se je poleglo med krizo leta 2008, sicer pa mu niti lokacija, ki je vezana na turiste in ne ljubitelje vrhunske hrane, ne dovoljuje večjega eksperimentiranja s pijačo. Čeprav ima še vedno najširšo ponudbo pijač v ljubljanskih picerijah.

V Mariboru vse od piva do šampanjca

Še širšo imajo v lokalu La Pizzeria v Mariboru, kjer si pomagajo z vsem, kar je v bogati vinski kleti sestrske restavracije Rožmarin. Špela Buždon iz La Pizzerije pojasnjuje, da tako kot so več mesecev razvijali testo za pice in iskali najkakovostnejše dobavitelje za kreacije, so si tudi vzeli čas za izbor pijače, ki se najbolje prepletajo s tovrstno ponudbo:  “Klasičen nabor pijač dopolnjujemo s pivi pivovarne Schweiger, s pestrim naborom vin, proseccom Grande Vento, martinijem, limoncellom, hišnimi destilati znamke Apoteka, s hugom in šampanjcem Deutz.

“Če si želijo več, gostom ponudimo Rožmarinovo vinsko karto,” pravi Buždonova, ki ni presenečena, da je tudi v svet pic prišla vrhunska ponudba vina in piva: “Vrhunske sestavine na naših picah si zaslužijo vrhunska vina. Bogate arome in raznovrstni okusi se zmeraj odlično dopolnjujejo z vrhunskimi vini in šampanjci, pa naj gre za kakovostno testo, kremasto burrato, mehko mocarelo ali kakovostne pelate.”

Morda na koncu ni narobe, če za mnenje o spremljavi vrhunske pice z najboljšimi pijačami vprašamo strokovnjaka. Gašper Čarman, ki povezave med vinom in hrano pozna najbolje pri nas, je prepričan, da gre pri novi generacij pic predvsem za izbor vrhunskih sestavin.

“Pri novi generaciji gourmet pic govorimo o specialitetah, pa naj gre za prestižne sire, pršute, različno zelenjavo ali paradižnik. To pa pomeni, da mora lokal, ki se loteva tovrstnih spremljav hrane in pijače, imeti na zalogi veliko število različnih vinskih etiket, da vse to pokrijejo. Konec koncev postajajo moderne pice izredno zanimive za spremljavo z vini.”

Nikar kokakole!

In kaj gre bolje k picam – vrhunska vina ali vrhunska piva? To je vprašanje, ki si ga v zadnjih letih postavljajo največji strokovnjaki. Čarman je prepričan, da vino. “Sire, ki v večini primerov dajejo picam mastnost, je treba pokrivati s kislino, ki jo dajejo vina in tudi vse bolj priljubljeni šampanjci. Je pa res, da je šampanjca na kartah več tudi zato, ker je v picerijah vse več pomembnih gostov, ki si želijo prestiža in razkošja,” je prepričan naš poznavalec, ki se strinja, da so mu blizu tudi ideje o povezovanju pic z modernimi kraft pivi. Kaj pa kokakola? Mnogi menijo, da gre lepo z okusom pice. Čarman se s tem niti približno ne strinja.