Loading...

Sato Bento: največja zvezda prestopnega roka

Sato Bento je v realnem svetu tretja ljubljanska japonska restavracija, v svetu karantene pa so si z izvrstnimi igrami zelo izboljšali svoj status.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Ko smo pred časom na hitro malicali v centru Ledina, kjer ima svoje prostore japonski mojster Shin Sato, ki je pred svojim poslom delal po lokalih po Ljubljani, nismo bili najbolj zadovoljni. Najbolj so nas motili temačen prostor s premajhnimi mizami, pomanjkanje čistoče in oddaljenost toalete, pa tudi hrana nas ni najbolj prepričala. Menda nismo imeli sreče, so nam zatrjevali gosti, ki so bili tam bolj zadovoljni, češ da je pri Satu običajno zelo fino. Potem pa je prišlo zaprtje lokalov zaradi virusa in mesec dni smo poslušali same pohvale o hrani, ki jo Sato Bento dostavlja na dom. Slej ko prej smo naročili tudi sami, izbrali smo dostavni servis Wolt, in treba je poudariti, da je bilo vse, kot je treba.

Pečen riž s kozicami

Pijače, s tem tudi sakeja, ne dostavljajo, imajo pa veliko prednost pred konkurenco – njihove najpomembnejše jedi so seveda hladne, kar je pri dostavi nedvomno prednost. Sato Bento hrano dostavlja v zelo solidni embalaži, ki je ob uporabnosti tudi veliko bolj lična, kot smo bili vajeni do zdaj, k vsaki jedi priložijo tudi jedilne paličice.

Edamame

Za začetek naj priporočimo edamame, kuhano sojo v stroku (4,5 evra). Gre za edino predjed, ki je na voljo, porcija je dovolj velika in stroki ne preslani. Logično nadaljevanje je sushi mix, kot imenujejo konkretno jed, ki za 14 evrov obsega nigirije in makije. V glavni vlogi so losos, tuna in orada, pomagajo zelenjavni zvitki pa še kos omlete. Le vasabija, ingverja in sojine omake je bilo za nas, vedno lačne, za ščepec premalo.

“Sushi mix”

Za tiste, ki so jim surove ribe tuje, je mogoče dobiti vegetarijanski bento (9,20 evra). V tem primeru so sušijevi zvitki z zelenjavo, dodajo še jajčno omleto in marinirano zelenjavo ter komplet vasabija, sojine omake in ingverja.

Shokado bento (14 evrov) pokaže največ, kar japonska restavracija iz centra Ledina zmore. Vsaj kar zadeva dostavo na dom. V glavni vlogi je ribji sašimi, priložijo še zelenjavne makije, dodajo kuhano in marinirano zelenjavo, omleto in celo košček mesa, v našem primeru marinirano in ocvrto perutničko. Tudi tukaj jedcu pripadajo vasabi, sojina omaka in ingver, sicer pa je bila to edina jed, ki se nam je zdela nekoliko preveč stlačena v škatlo, zaradi česar so si posamezne jedi posegale v osebni prostor.

Shokado bento

Ker pa mora človek vsak dan pojesti tudi kaj toplega, smo se zakopali še v cha han oziroma pečeni riž, ki obsega vegetarijansko, vegansko in različico s kozicami. Vzeli smo zadnji dve, v veganski skledi rižu dodajo redkvice, kimči, korenje, tofu, brokoli in alge, pri morski različici pa smo bili ob kozicah deležni še jajca in mariniranega rdečega zelja. Obe različici sta bili odlični, porciji orjaški, cene pa zmerne – 8,50 evra za vegansko in 9 evrov za različico s kozicami.

Veganski cha han oziroma pečen rož

Hrana, ki jo dostavlja Sato Bento, je razdeljena na vsega tri sklope, sladic denimo ni, a dejstvo je, da gre za dobro japonsko hrano, ki noče presenečati, ampak zgolj zadovoljiti okus tistih, ki so v zadnjih tednih morali ostati doma. In ker so bili eni redkih, ki so ostali v igri, se zdi, da bodo kuharji iz centra Ledina dobili v naslednjih dneh novo publiko.

Povzetek

Japonska kuhinja v vsej svoji enostavnosti, s svežimi sestavinami, ki ne morejo razočarati. Res pa je, da pri Sato Bentu ne pretiravajo z eksotičnimi prijemi, tudi sakeja in sladic ne dostavljajo.

Ocena: 4/5