Loading...

TaBar: kreativni ljubljanski bistro na dom

Boj z virusom in vladnimi ukrepi je postal del vsakdana, s katerim se sooča tudi ena najbolj znanih ljubljanskih avtorskih kuhinj.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

TaBar je bil eden največjih poražencev površnega prvega Michelinovega ocenjevanja slovenskih restavracij. Po krivici povsem spregledana restavracija je zanimivejša od mnogih sosedov, ki so si omembo v tem vodniku prislužili, in se tudi skozi nove razmere skuša prebijati s poudarjeno avtorsko kuhinjo.

Dostava hrane s seboj prinaša mnoge izzive, proti katerim tovrstna kuhinja mnogih idej in sestavin ne more biti povsem odporna. Tako so iz dostavne ponudbe TaBara odpadle sladice in predvsem vsa pijača, tudi vina, ki so pomemben del njihove zgodbe.

Hladne jedi

Naša ad hoc sestavljena ekipa se je spopadla s štirimi hladnimi in štirimi toplimi jedmi, ki smo jih pospremili z dvema konkretnima prilogama. Pravzaprav so bile vse jedi obilne in jedcu na tem mestu priporočamo, naj bo pri naročanju pazljiv: več kot dve jedi in recimo eno prilogo bo težko pojedel.

V sami kuhi je veliko elementov azijske kuhinje in veliko manj slovenskega vpliva kot na začetku obratovanja tega lokala, ko je jedilnik zastavil drug mojster. Po drugi strani so začeli v zadnjem času uvajati svojega ocvrtega piščanca, za martinovo pa so v svet pošiljali tudi pečeno gos. Mi smo tovrstne spektakle preskočili in začeli s hladnimi testeninami z malimi sipami, paradižnikom, ohrovtom in avokadom, jedi pa pripada tudi preliv, ki ga pametno priložijo v ločeni vrečki.

Hladne testenine s sipicami in zelenjavo

Z že vključenim prelivom medtem prispe bolj klasična listnata solata, ki jo obogatijo s pečeno gomoljno zelenjavo, če niste vegetarijanec, pa ji lahko dodate tudi piščanca. Mi smo ga preskočili, dovolj mesa je bilo v tatarskem bifteku, ki ga optično povečajo s pasiranimi pečenimi jajčevci oziroma babaganušem, za svežino poskrbijo srca ledenke, za hrustljavost kruhov čips, ne manjka niti kroglica masla.

Goveji tatarski

Najboljša in ena konkretnejših hladnih jedi je bila klasična porcija sardel s čebulo v kisli marinadi – šavor. Pri TaBaru so se odločili, da so predjedi, verjetno tudi zaradi dostave, osvežilne in ne tako pisane, kot bi bile v samem lokalu. Bogate solate, bi lahko rekli.

Šavor

Tople jedi so bile še nekoliko obilnejše kot hladne. Izstopali so okusni čufti in majhne polnjene paprike v paradižnikovi omaki. Manj navdušenja je požel “miks” – rahlo kaotičen krožnik oziroma škatla s pečenim piščancem, ocvrtimi ribjimi kroglicami, ocvrtimi gobami, ocvrtim peteršiljem in limono za povrhu.

Čufti in polnjene paprike
“Miks” piščanca, rib in gob

Kaj pa cmočki? Polnjeni so z nadevom iz piščanca, kozic, krompirja in drobnjaka, zraven sta še kozji sir s kmetije Orešnik in špinača, osvežijo jih z nasekljanim kimčijem in svežim kitajskim zeljem. Kompleksna jed, ki smo jo obogatili še z dodatnim odmerkom izvrstnega kimčija, ki ga menda pripravljajo sami.

Cmočki

Kot prilogo smo si privoščili tudi dišeč pečeni krompir, da bi ga povezali s sendvičem, kot pravijo svojemu odgovoru na burgerje, polnjenim z vratovino krškopoljca, gorčično-čebulno marmelado in zeljem. Pa se je nato izkazalo, da je bil krompir ob že tako nasitnem sendviču kaplja čez rob.

Sendvič z vratovino krškopoljca

Zanimivih osem jedi je mogoče skombinirati tudi v meni za dve osebi, dve hladni in dve topli jedi stanejo prijaznih 28 evrov, kar se zdi zelo poštena cena za količino hrane. Škoda pa je, naj še enkrat omenimo, da ne ponujajo vsaj kakšne enostavne sladice in vin z njihove “naravne” vinske karte. To bi bila nedvomno zanimiva možnost.

Povzetek

Avtorska kuhinja, ki išče svoj izraz tako skozi azijske kot evropske in seveda slovenske okuse. Jedi, ki jih ponujajo prek dostave oziroma osebnega prevzema, so preprostejše kot v lokalu, a osnovno sporočilo je enako. Trenutno ne ponujajo sladic in pijače.

Ocena: 4/5

Cena: €€€

TaBar

Ribji trg 6, 1000 Ljubljana

Telefon: 031 764 063