Loading...

V Brdih so začeli s trgatvijo

Foto: Marijan Močivnik

Prejšnji teden so že trgali grozdje za osnovo za penine, 2. septembra pa se je v družinskih vinogradih Kleti Brda začela redna trgatev.

Razen v soboto jim je bilo vreme letos naklonjeno, pravijo vinogradniki v Brdih, ki zato pričakujejo, da bo letina 2020 kakovostno dobra, količinsko pa nekoliko manjša od povprečja. Normalen pričakovan pridelek je namreč okoli 7500 ton, letos pa bodo družinski vinogradniki največje pridelovalke in izvoznice slovenskih vin v klet predvidoma pripeljali okoli 6400 ton grozdja, napovedujejo agronomi Kleti Brda. Vse pa je seveda še odvisno od vremena med trgatvijo. Sobotno neurje, ki k sreči ni prizadelo celotnih Brd, je na prizadetih parcelah pridelek zmanjšalo tudi za tretjino. Za to grozdje so v Kleti Brda organizirali poseben prevzem.

Začetek redne trgatve

Grozdje za osnovno vino za penine so začeli trgati že prejšnji teden, z redno trgatvijo pa so začeli 2. septembra, ko je bil po ustaljenem vrstnem redu dozorevanja najprej na vrsti sivi pinot.

Štiristo družin, ki sestavljajo zadružno klet, bo večji del trgatve zaključilo do konca septembra, pozne sorte in nekatere druge posebnosti za program “super izbor” na posebnih legah pa bodo v vinogradu ostale do 10. oktobra ali še dlje.

V Kleti Brda zadovoljni s pridelkom

“Z Goranom, ki celo leto bdi nad vinogradniki in je njihova strokovna podpora, sva v dneh pred trgatvijo vsak dan preverjala dozorevanje grozdja in rezultati nas razveseljujejo. Vidi se, da so naši vinogradniki v celoti sprejeli pravilnik o trajnostni pridelavi grozdja in vina v Kleti Brda in vinograde obdelujejo v skladu z njim. Za osnovo za penine imamo posebne klone modrega pinota in chardonnayja, ki smo jih potrgali prejšnji teden. Mošt je že na vretju in kaže posebno dobro ravnovesje in prave kisline, zato sem zelo zadovoljen,” je povedal Darinko Ribolica, enolog Kleti Brda.