Loading...

V Portorožu so slavili malvazijo

Na 22. festivalu Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki ga organizira Društvo vinogradnikov slovenske Istre, je bilo moč okušati 180 vzorcev malvazije 75 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, s Krasa, iz Vipavske doline, Brd in Italije.

Ocenjevalna komisija je še pred festivalom ocenila 120 prijavljenih vzorcev, 62 jih je prejelo zlato medaljo, devet veliko zlato medaljo, šest pa se jih je okitilo z zmagovalnim naslovom.

120 vzorcev so razdelili v šest kategorij –  penine, sveža, zrela, macerirana, s preostankom sladkorja in aromatizirana malvazija. V zadnji kategoriji so ocenili le en vzorec, zato za zmagovalca niso bili izpolnjeni vsi pogoji, med peninami je slavila Pallidia 2015 iz vinske kleti Sanabor, med svežimi malvazijami se je najvišje uvrstila malvazija 2019 iz kleti Markovič iz Izole, med zrelimi je bila najbolj prepričljiva malvazija Capris 2018 iz kleti Vinakoper, med maceriranimi sta si zmago razdelila Malvazija Kocinski 2015 iz kleti Steras nad Izolo in Sesto senso 2017 iz kleti Tomaz v Motovunu, med malvazijami s preostankom sladkorja pa je slavila vinska klet Terzoni iz dežele Emilija – Romanja z vinom Malvasia Aromatica di Candia 2015.