Loading...

Abi Falafel: ko se ulična hrana spremeni v dostavno uspešnico

V koronačasih je na našem trgu kar pestra ponudba arabske hrane, a zdi se, da najlepše diši iz zdaj že tradicionalne lokacije na Trubarjevi.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

V navadnih časih velja Abi Falafel za oporišče tistih, ki si želijo na hitro pojesti neproblematično hrano z okusom Bližnjega vzhoda, ki skrbi tako za vegetarijance kot mesojedce. A njihov jedilnik skriva več, kot je na prvi pogled videti s Trubarjeve ceste.

Morda nas je Abi Falafel tokrat navdušil predvsem zaradi izredno pestre ponudbe. Ko recimo naročite največjo kombinacijo predjedi oziroma prigrizkov (meze), dobite konkretno paleto res okusnih jedi. Štirje falafli, dva arabska zavitka, štiri dolme, humus, babaganuš, nekaj oliv, kisla repa v soku rdeče pese, tabule, krompirček s sumakom in česnom ter tenak arabski kruh za 15 evrov? Zelo prijazna cena za pestro izbiro zanimivih in ne zgolj nasitnih jedi, ki so zaradi namazov in solat tudi zelo osvežilne.

Levo lečina čorba ter goveji in jagnječji šiškebab, desno največji možni izbor prigrizkov (mezze)

Za vsak primer, to smo hoteli pokusiti, smo naročili še kubbe, ocvrt polpet s teletino in pinjolami (2,5 evra za kos). Miza se je kar šibila pod hrano, kar se nam v teh časih ni pogosto zgodilo.

Niti gosta lečina čorba z zelenjavo (3,5 evra) ni mnogo zaostajala za eksplozivnim začetkom, in če si v teh časih želite juhe, ni veliko boljših na trgu. Ko govorimo o mesnih ali, če hočete, glavnih jedeh, je za tradicionalne Slovence gotovo najbolj varna stava krožnik z govejim in jagnječjim šiškebabom, kjer k svaljkom mletega mesa pristavijo humus, solato s tahinijevim prelivom in kruhom. Na naš naslov, res pa nismo daleč od Trubarjeve, je prišel kot nov.

Največja prodajna uspešnica – falafel sendvič

Več kot polnovredni obrok je tudi ena najbolj prodajanih jedi Abi Falafla v mirnodobskem obdobju, gre za njihov falafel sendvič (5,5 evra), ki ga pripravljajo v pol ducata različicah. Naša je nosila ime special, kar v osnovi pomeni, da je v njej tudi pečen krompirček s česnom in sumakom, sicer pa so na svojem mestu vsi namazi in predvsem falafli. Še ena možnost srečanja z mesnimi jedmi je mesni krožnik za deset evrov, na katerem je kompilacija mesnih dobrot, ki pa jih po svoji navadi bogatijo z namazi in zelenjavo.

Mesni krožnik, na katerem so goveji in piščančji šiškebab, mesni arabski zvitek in kubbe ter humus, tabule in arabski kruh

Ob pisanih jedeh prepričajo mala presenečenja, tako značilna za kuhinje bližnjega vzhoda. Pokusiti morate sicer tovarniško pakiran jogurtov napitek ajran, lebneh (kroglice kozjega sira, obogatene z različnimi začimbami in zelišči), foul (namaz iz boba in sezama) ali kruhke fatajer z različnimi nadevi… Po vsem, kar smo pojedli, že razmišljamo, kako bomo, ko se ukrepi umirijo in bodo odprli terase, sedli ob rob Trubarjeve ceste in si privoščili serijo teh malih jedi.

Lebneh oziroma kroglice kozjega sira z začimbami in zelišči
Foul (namaz iz boba in sezama)
Fatajer oziroma kruhki z različnimi nadevi

Morda bi pri Abiju lahko šli korak naprej pri embalaži, ki je skoraj preveč zastarelo plastična. A ob tako zanimivi ponudbi je treba mojstrom pogledati vsaj malo skozi prste. Navsezadnje imajo res izvrstne sladice. Božanski narastek iz kuskusa, pa sladke, a ne presladke male baklave, imajo tudi arabske bombone, ki jih prodajajo po pol evra na kos.

Mini baklave

Ponudba pijač je približno enaka kot povsod, gazirane pijače, sokovi in trgovinske kombuče, nas pa je, kot smo že omenili, najbolj prepričal ajran.

Povzetek

Eni prvih slovenskih ponudnikov arabske ulične hrane se tudi v času korone niso izgubili. Hrana je raznovrstna, veliko je prilog, namazov, omak in osvežilnih solat, na svoj račun pridejo tako ljubitelji mesa kot tisti, ki se mu izogibajo – pravzaprav je brezmesna izbira še nekoliko bolj pestra.

Ocena: 4/5

Cena: €€€

Abi Falafel

Trubarjeva ulica 40, 1000 Ljubljana

Telefon: 041 640 166