Loading...

Al Giardinetto: na najlepšem vrtu v Brdih

Krmin je vinska prestolnica Furlanije in tja je vredno zaviti, če ne drugega, zaradi izvrstne vinoteke v središču mesta. Nič manj zanimiva ni tamkajšnja kulinarična ponudba, v bližini je “michelinka” Pri lovcu, v mestu pa simpatična gostilna, ki smo jo obiskali v času trgatve.

V Al Giardinetto, vrtiček v Krminu, smo v zadnjem času zavili dvakrat, enkrat v bolj, drugič manj številni zasedbi, obakrat pa v en glas ugotovili, da se gostilna s slikovitim vrtom tako po kakovosti kot ceni lahko meri z vsemi našimi najboljšimi. Le da je hrana v Krminu malce bolj raznolika kot na slovenski strani Brd, cene nekoliko nižje, predvsem pa na tej strani meje ni sprenevedanja.

Al Giardinetto je gostilna, ne restavracija. Gostilna z gostilničarjem, ki se ne boji dela, ki ne potuje histerično po svetu, ki ne daje vsak dan intervjujev in ki gostom svetuje pri mizah, ne prek družbenih omrežij.

Na mediteranskem vrtu, zaščitnem znaku gostilne, je bilo v začetku oktobra še prijetno toplo, za začetek pa je bilo tudi dovolj hladnih penečih vin, v našem primeru je šlo za suho in dišečo Rodarovo klasično peneče vino iz leta 2016.

Vinska karta je zanimiv pregled italijanske strani Brd in širše okolice, cene so od 15 do 60 evrov za steklenico, le šampanjca Roederer in Pol Roger staneta po 70 evrov. Vina na kozarec, kak ducat jih je, medtem ne presežejo štirih evrov. Mi smo po mehurčkih odprli malvazijo iz kleti I Clivi, ki prihaja iz 80 let starega vinograda v neposredni bližini in jo italijanski vinski kritiki visoko cenijo, gospodar pa je bil prepričan, da moramo vseeno pokusiti tudi malvazijo iz Milj pri Trstu, bolj macerirano, bolj bogato, bolj aromatično, lahko bi rekli tudi bolj zanimivo, ki jo prideluje vinar Giorgio Nicolini. Bila nam je tako všeč, da smo jo vzeli za domov – stala je devet evrov!

Če je peneče vino pokrilo soliden pozdrav iz kuhinje, zelenjavo v aspiku na cvetačnem “kuskusu”, sta se malvaziji srečali s konkretnejšo hrano z menija, ki temelji na srečanju treh kultur, ki so oblikovale divjo zgodovino teh krajev. Italijani, Slovenci in Avstrijci, ki so se v preteklosti borili za vinske griče, imajo zdaj v meniju vsak svoje mesto.

Dobite recimo tunin tatarski biftek, D’Osvaldov pršut, mešano cvrtje iz morja, hobotnico s paradižnikovim želejem, kaponato s telečjo tlačenko, purana »na šavor«, torteline amatriciana, ričet, škampe s karijem in morskimi šparglji, lokalne testenine z zelišči, skuto in gosjo slanino, celo bleke in tržaški golaž.

Na pari kuhano jajce z gobami in gosjo slanino

Jajce, tipično jed gostilne, skuhajo na pari, ga položijo na dušene mešane gobe in obložijo z gosjo slanino. Je to že jed, ki napoveduje hladno jesen? Ne nujno. Hrana v Al Giardinettu ni nikoli lahka, niti poleti. Je pa vedno zanimiva. Tako kot divjačinska “salama” oziroma mleta surova divjačina, v katero zmešajo koščke sira montaž (montasio), jo oblikujejo v salamo in narežejo na kolobarje.

Divjačinska “salama”

Zatem smo se srečali z gobovo juho s fritati in škampi. Povezava sestavin, ki na naši strani ni povsem običajna, se v Krminu razvije v izvrstno enolončnico, po kateri nihče ne ostane lačen. Podobno je s fižolovo juho. Znan recept, ki je pri nas vse bolj pozabljen, je nadgrajen s flancatom, ovitim v pršut.

Uvodne jedi povprečnemu jedcu pustijo komaj kaj prostora za nadaljevanje, ki sledi ob pomoči enega najboljših furlanskih merlotov Il Carpino. V avstrijskem slogu je na svojem mestu kaiserfleisch, dimljena svinjina z röstijem, hrenom in kislim zeljem (24 evrov).

Kaiserfleisch z röstijem, hrenom in kislim zeljem

na drugi strani se morje sreča s hribi: na žaru pečeni teletini in lovkam hobotnice dodajo tunino omako, krompir in stročji fižol (18 evrov). Če ljubite izraz povezani okusi, ste naročili pravo jed. Lahko pa jeste tudi bolj enostavno, recimo kos furlanske govedine na žaru ali kakšno ribo iz zalivov na jugu. In potem gre vse naprej, kot da ne bi že preveč pojedli.

“Mare e monti”: hobotnica in teletina z žara s tunino omako, krompirjem in stročjim fižolom

Pred sladicami jedce osvežijo z majhno porcijo bele čokolade z limeto. Pri sladicah pa je izbor tako zanimiv, da ni nobene možnosti, da bi pokusili prav vse. Razen če ni pri mizi šest ljudi, kot je bilo nas.

Nabor sladic

Verjetno je zmagal mandljev sladoled s svežimi figami in figami v alkoholu, gotovo pa se je v sam vrh uvrstila tudi jabolčna tortica (nekakšna prijazna verzija jabolčnega zavitka) z vinskim šatojem in krhlji jabolk. V množici pa boste ob morebitnem obisku našli še sladoledni stožec z grapo in sadjem, maskarpone z jagodami ali morda čokoladni fondant z mangom in še nekaj na sezono vezanih sadnih presenečenj.

Povzetek

Izredno simpatična gostilna v središču Krmina, ki se lahko pohvali z nasitno hrano treh dežel. V mnogih jedeh povezujejo morje in gore, a tudi, ko se že zdi, da malce komplicirajo, okusi ostajajo znani, domači. Pa naj gre za zelenjavo, meso ali ribe. Za pojedino pripravite kakšnih 35 evrov na osebo.

Če odštejemo šampanjce in franciacorte, je vinska karta povsem povezana z lokalnim okoljem. In čeprav se zdi, da je zaradi tega omejena, na koncu vinarji iz Furlanije lahko zadovoljijo še tako izbirčne. Cene vin so več kot ugodne.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Al Giardinetto

Via Matteotti 54, 34071 Cormons (Krmin), Italija

Telefon: +39 0481 60257