Loading...

Kaj na prihod slavne vinske hiše pravijo v Brdih?

V začetku leta je italijanski pa tudi slovenski vinski svet presenetila novica, da je italijanski vinski gigant Antinori iz Toskane odkupil večinski delež podjetja in kleti Jermann, slavne vinske hiše z italijanske strani Brd.

Pripojitev regionalnega k svetovnemu vinskemu velikanu se je pripravljala več let. Menda so se za Jermanna še pred družino Antinori zanimali v vinski hiši Ferrari iz Trenta, ki je najbolj prepoznavna italijanska pridelovalka penin po klasični metodi. Na koncu pa se je Jermann odločil za Antinori, ki si je slavo spisal predvsem s toskanskim posestvom in vinom Tignanello – slednje velja za prvo sodobno vino iz Chiantija ter za enega prvih tako imenovanih supertoskancev.

Antinori vinarjem iz Brd ne predstavlja konkurence

Združitev seveda ni minila neopazno niti na slovenski strani Brd. Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda in eden boljših slovenskih poznavalcev globalnih vinskih trendov pravi, da združena klet Jermann – Antinori tako za potrošnike kot za vinarje iz regije gotovo pomeni boljšo prepoznavnost celotne regije na svetovnem vinskem zemljevidu. “Predvsem zato, ker ne gre za špekulativni kapital ali za to, da bi se nekdo za nakup odločil, kot da si je kupil neko igračko,” je poudaril.

Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda

Prodaja vin iz Collia je v zadnjih letih nekoliko upadla, Peršolja pa krivdo za to pripisuje nezadostnemu skupnemu nastopu na trgu ter vedno večjemu individualizmu pri promociji in prodaji vin.

Po drugi strani pa sam teritorij in vinogradi v Colliu še vedno spadajo v najvišji vrh italijanskih vinorodnih površin. To so opazili že v znameniti toskanski vinski hiši Frescobaldi, ki je na italijanski strani Brd kupila nekaj vinogradov, in to so opazili v vinski hiši Antinori, ki je največja družinska vinska hiša v Italiji.

Antinori kot Elon Musk

“V regijo prihaja igralec globalnih razsežnosti, ki ima kristalno jasno vizijo in strategijo prodaje, zato pričakujem nekaj zelo pozitivnega. To je, kot bi Elon Musk v bližini postavil tovarno baterij in halo za proizvodnjo avtomobilov, zaradi česar bi cela regija tehnološko v trenutku napredovala za pol stoletja. To bo gotovo vsem vinarjem tako v Colliu kot v Brdih prineslo nov zagon,” je o Antinorijevem prevzemu vinske hiše Jermann povedal Peršolja.