Loading...

Zaradi suše rekordne cene belih tartufov: 4000 evrov za kilogram

Ob začetku sezone belega tartufa iz Italije poročajo, da je cene te prestižne gomoljike letos pognalo v rekordne višave.

Zaradi dolgotrajne suše, ki je upočasnila njihovo rast, je cena belih tartufov v Italiji močno narasla. Za velike primerke (večje je v primeru belih tartufov boljše) je treba odšteti tudi do 4000 evrov na kilogram, poroča italijanski kulinarični medij Dissapore.

Cene, ki so jih ob začetku sezone belih tartufov določili na sloviti “borzi tartufov” v mestu Acqualagna v deželi Marke, je več kot dvakrat višja od lanske, ko so ceno za primerke na 50 gramov določili pri 1800 evrih na kilogram.

Letošnjih rekordnih cen ni povzročila rekordna kakovost gomoljik, temveč njihovo pomanjkanje. Beli tartuf, tuber magnatum pico, namreč za rast potrebuje stalno vlažna tla, medtem ko je bil začetek letošnje jeseni izrazito sušen. V zadnjih dneh so sicer italijanska tartufarska območja, predvsem Piemont, Marke in Umbrija, dočakala dež, kar tamkajšnjim lovcem in trgovcem pa tudi ljubiteljem tartufov vliva upanje, da letos ne bodo ostali praznih rok.

Preberite še: