Loading...

Zelena energija v kuhinji: bioplin za biopojedine

Ste vedeli, da lahko v Sloveniji kuhate na plin, pridobljen iz odpadnih olj in ostankov hrane?

Navajeni smo, da se novodobni svet kulinarike, pa naj bo to doma, v kakšni vaški ali pa elitni restavraciji, vrti okrog besed lokalno, eko, bio, sonaravno in podobnih. Temu se je prilagodila tudi vsa industrija, ki skrbi za domača ognjišča in gostince, da lahko svojim domačim ali gostom postrežejo kar se da najboljše kulinarične umetnine. K temu seveda sodi tudi energija, s katero se v ponvicah in loncih pripravljajo naše najljubše pojedine, v pomladansko-poletnem času pa se na žarih pečejo naše priljubljene piknik specialitete.

Plin iz ostankov hrane

V Butanplinu so kot prvi v Sloveniji ljubiteljem zelenega in naravnega ponudili jeklenke, napolnjene z biopropanom, ki je proizveden iz stoodstotno obnovljivih virov. Narejen je iz mešanice rastlinskih olj iz obnovljivega in trajnostnega vira ter organskih odpadkov. V biopropanu so tako “uplinjena” olja oljne ogrščice, rabljena jedilna olja, palmovo, sojino in sončnično olje, ostanki kislin in ostanki živalske maščobe.

Za zmanjševanje uporabe palmovega olja

Čeprav so Butanplinovi partnerji sicer tehnično že sposobni proizvajati biopropan izključno iz odpadkov in ostankov, morajo po določilih Evropske komisije uporabljati tudi druge surovine. Se pa zato zavzemajo za postopek, s katerim bi bistveno zmanjšali delež palmovega olja v proizvodnji biogoriv.

Zato so njihovi dobavitelji člani RSPO (Združenje za trajnostno palmovo olje), kar zagotavlja, da njihovo palmovo olje izpolnjuje posebna trajnostna merila in ne prispeva h krčenju gozdov primarnih gozdov in območij z visoko vrednostjo ogljika, pridobiva se po postopkih kmetijskih praks, ki ohranjajo biotsko raznovrstnost, njegova pridelava pa tudi ni plod prisilnega dela ali dela otrok.