Loading...

Bistro Monstera: avtorska kuhinja na težki poti

Ekipe, ki ponujajo avtorsko ali celo izumiteljsko hrano, kot so denimo TaBar, Atelje ali Monstera, imajo pri dostavi hrane na dom specifične težave.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Bine Volčič, kolikor je še zraven pri ustvarjanju v simpatičnem majhnem lokalu Monstera, je veljal za človeka, ki ljubi eksperimente. Podobne, ki smo jih recimo srečali v poudarjeno avtorskih restavracijah v tujini. Kandirano listje iz gozda, prašičkov rilec, posoljen kostni mozeg neposredno iz kosti in podobno. Cene v lokalu so bile v normalnih časih razmeroma visoke in čeprav nikoli ni želel postaviti preveč zahtevne vinske karte, je Monstera slovela daleč naokoli. Tudi zaradi Volčičeve televizijske slave.

V zadnjem času je lastnik Monstere pripravljal različne projekte, nekaj je delal v Kranju, povedal je, da odhaja v Prekmurje, videli smo ga na komercialnih TV-programih in podobno. A Monstere vsaj uradno ni zapustil. Dobro, smo si rekli, bomo pogledali, kaj ponuja slovenska avtorska kuhinja v času dostave. Na koncu smo bili z nekaterimi jedmi, predvsem s tistimi, ki so dobro prenesle potovanje, izjemno zadovoljni. Nasprotno so se zdele tiste, pri katerih so mojstri v kuhinji pretiravali v avtorskih elementih, večkrat kar ponesrečene in razmeroma drage. Enostavnejša hrana, ki se lažje prebije čez ceste, je bila okusnejša in je lažje ohranila obliko, v kakršno je bila zapakirana.

Piščančja pašteta

Prva je bila na vrsti piščančja pašteta, oblečena v pražena bučna semena, ki jo kot klobaso zavijejo v papir. 150 gramov (9 evrov) naj bi nasitilo dve osebi, za pomoč ponudijo svoj francoski kruh, če nimate v hiši svojega. Pašteta ni premehka, je odličnega okusa, hkrati ji prevoz ne pride do živega.

Kot hladno predjed si je mogoče privoščiti tudi goveji tatarski biftek, 120 gramov – menda za dve osebi – za velikih 12 evrov, ki mu priključijo tudi jajčno peno in popečene rezine brioša. Jajčna pena se je po poti razlezla in namočila brioš, sam tatarski je bil okusen, morda za odtenek premalo pikanten. Je pa zanimivo, da boste 12 evrov odšteli tudi za vegetarijansko različico – tatarec rdeče pese. To se zdi enostavno zelo zelo veliko.

Goveji tatarski s popečenim briošem

Klasičnih juh v Monsteri ne kuhajo, edina jušna jed sodi med glavne – goveji “ramen” (9 evrov) oziroma fuzija najbolj priljubljene slovenske ter japonske tekočine. Povsem soliden ramen s standardnimi sestavinami, ki ga v njem pričakujemo – rezanci, jajce, svinjska potrebušina in zelenjava. Porcija je konkretna, a za 9 evrov manj niti ne bi pričakovali.

Goveje ličnice in krompirjev pire

Pečene goveje ličnice (14 evrov) so imele težavo, ki smo jo že omenili – meso, omaka in pire v eni posodi se bodo med dostavo preveč pomešali, da bi še lahko navdušili. Bolje je vožnjo prenesla glavna piščančja jed (12 evrov): natrgano piščančje meso, oblikovano v kvader in ocvrto, ki mu priložijo krompirjevo terino in zeljno solato.

Ocvrt natrgan piščanec, krompirjeva terina in “cole slaw”

Na tem mestu se odpira vprašanje sestavin: potrebušina, ličnice in natrgan piščanec niso prestižne sestavine. Kdor jih v času krize prodaja za tak denar, jih mora gostu ponuditi v res spektakularni obliki. To se tokrat žal ni zgodilo. Bolj smo bili zadovoljni z njoki, z domačimi bučnimi svaljki, če smo natančni. Za 9 evrov smo dobili veliko porcijo svaljkov z okusno bučno kremo z jamarjem, grozdjem in kostanjem.

Svaljki z bučno kremo z jamarjem, grozdjem in kostanjem

Zelo dobro se je pri dostavi odrezala sladica. Čokoladni brownie z arašidovim musom in slano karamelo je ena najboljših sladic na dostavljalskem trgu. Je pa res, da je s 6 evri tudi ena najdražjih. Ob polkilogramski banjici hišnega sladoleda (12 evrov) ponujajo še velike piškote in krompirjeve cmoke z višnjevo marmelado.

Čokoladni brownie z arašidovim musom in slano karamelo

Zanimivo, čeprav so pri jedeh redko natančni, se s pijačami ne ukvarjajo in nimajo ne karte pijač ne vinske spremljave, ki bi sicer originalno ponudbo jedi (tri predjedi, štiri glavne jedi in štiri sladkarije) lahko zelo popestrila.

Povzetek

Kreativna kuhinja, ki išče recepte za težke dostavne čase, a ji do velike zmage še nekaj manjka. Okusi so zanimivi, oblika lahko peša, cene pa so malce previsoke. Ponudbe pijače ni.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€€€€

Bistro Monstera

Gosposka ulica 9, 1000 Ljubljana

Telefon: 040 431 123