Loading...

Bistro Suwon: kimči, kimbap in tokpoki z Dunajske

V času dostave so se med najbolj priljubljene kuhinje nedvomno uvrstile azijske predstavnice. Malo zato, ker so praviloma poceni, malo zato, ker večina teh jedi dostavo dobro prenaša. Mi smo tokrat naročili iz korejskega bistroja za Bežigradom.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Korejska kuhinja je po eni strani nekaj posebnega, manj pisana od kitajske in bolj mesna od japonske, po drugi strani pa enostavna in prilagojena dostavi v času, ki ga živimo. Jasno, v glavni vlogi so tradicionalni kimči, fermentirano kitajsko zelje ali repa z različnimi dodatki, bibimbap oziroma riževa skleda, kimbap oziroma riževi zvitki, tokpoki oziroma riževi svaljki in rezanci v različnih pojavnih oblikah. Nobenih presenečenj pri sestavinah, morda le za naše kraje nekaj neobičajnih idej in drugačnih okusov.

Začeli smo s trisom domačih kimčijev, ki naj bi jih v bistroju Suwon pripravljali sami. Za ugodnih pet evrov ponudijo nabak kimči (s pivsko repo, mlado čebulo, kitajskim zeljem in korenjem), pikantnejši kakdugi, kjer pivsko repo fermentirajo s čilijem, omako iz inčunov in česnom, ter klasični kimči s kitajskim zeljem, mlado čebulo, česnom, čilijem in omako iz inčunov.

Prav zadnji je bil eden najokusnejših krožnikov našega večera, zaradi kislosti in rahle pikantnosti lahko v našem pojmovanju kuhinje nastopa kot solata ali pa samostojna predjed.

Tris kimčijev

Med vsem, kar smo naročili v Suwonu, je bil še najbolj bled bibimbap. Riževa skleda, v našem primeru veganska z ocvrtim tofujem, ki mu dodajo razno gomoljno zelenjavo, karamelizirano čebulo in zelje, je bila sicer povsem okusna, a je ob drugih jedeh hitro utonila v pozabo.

Med zvezdniki pa je bila jed po imenu zapče (9 evrov), lepljivi rezanci iz sladkega krompirja, ki smo jim določili trakce svinjine, primešajo jim pa še papriko, korenje in čebulo, na tanke rezance narezano omleto ter začinijo s sojino omako, sezamovim oljem in obilico čilija. Izjemno okusna jed, ki na daleč spominja na tajski pad thai, je odlično prestala dostavo.

Zapče

Podobno je z žlikrofi, mi smo vzeli polnjene s svinjino, lahko pa so tudi veganski – za obogatitev uporabijo mlado čebulo, kitajsko zelje, ingver, sojino omako in sezamovo olje. Devet evrov.

Žlikrofi s svinjino

Za tiste, ki v zadnjem času prisegajo na vse popularnejši ramen, ima korejska kuhinja ramjun. In čeprav so sestavine drugačne, z več vrstami zelenjave, predvsem pa je juha veliko pikantnejša, se je podobnosti z ramenom težko izogniti. Je pa treba reči, da jo odsvetujemo občutljivi publiki, ki jo čili vznemiri. Mi smo naročili manj pekočo verzijo pa smo že precej sopihali.

Ramjun

Še ena jed, ki se spogleduje z juho, je tokpoki. Polna in prav tako s čilijem zašpiljena enolončnica je v osnovi z riževimi svaljki in ribjo polpeto, lahko pa ji dodajo različne zelenjave, rezance ali jo po želji pripravijo še bolj pekočo.

Tokpoki

V Bistroju Suwon so brez dvoma mojstri juh oziroma enolončnic bogatih okusov in mnogih sestavin, a jim gre dobro tudi pri konkretnejših jedeh. Kimpab bulgogi so zvitki z govedino, na prvi pogled podobni tistim iz japonskih suši restavracij. Na neki način so, govedina z zelenjavo je zavita v riž in morske alge, a so vsaj v našem primeru bili veliko manj precizni, kot jih zvijejo natančni japonski mojstri, pa tudi nekoliko bolj suhi, zaradi česar kar kličejo po sojini omaki.

Kimbap bulgogi oziroma zvitki z govedino

Med zelo klasične glavne mesne jedi bi lahko uvrstili izjemno pečeno govedino (bulgogi), ki jo pripravijo podobno kot v slovenskih gostilnah pražena jetrca – z veliko čebule. Porcija je velika, pripada ji še riž, podobno kot pri različici s svinjino, le da vratovina s čebulo ni tako navdušila kot govedina.

Zejuk oziroma pražena svinjina …
… in bulgogi oziroma pražena govedina

Ob koncu smo bili nekoliko razočarani, ko smo ugotovili, da Suwon prek dostave ne ponuja sladic. Morda bi lahko dodali vsaj sodžu, najbolj priljubljeno žganje na svetu.

Povzetek

Korejska restavracija, ki v dostavi ponuja velik del svoje originalne ponudbe. Bibimbap, kimbap, tokpoki in kimči so na svojem mestu. Jedi niso pretirano eksotične, a so še vedno dovolj drugačne in predvsem okusne, pa še dostavo prestanejo izredno dobro.

Ocena: 4/5

Cena: €€€

Bistro Suwon

Dunajska cesta 101, 1000 Ljubljana

Telefon: 0590 21298