Loading...

Brda povezujejo vino, hrana in ljudje, kmalu pa tudi Utrinkovalnice

Zaživel je čezmejni projekt Brda Collio Welcome, v katerem sodelujejo promotorji ter pridelovalci in turistični delavci s slovenske in italijanske strani Brd. Projekt obsega več kot 50 Utrinkovalnic, ki bodo razpršene po celotnem briškem čezmejnem ozemlju.

“Našim gostom želimo podariti čarobne trenutke, da bi se naužili edinstvenega in izjemnega teritorija, ki nam ga podarja narava, brez ovir med Brdi in Colliom,” so iz Brd sporočili ob predstavitvi novega čezmejnega projekta, tako imenovanih Utrinkovalnic oziroma panoramskih opazovalnic, ki jih bodo postavili na več kot 50 briških lokacijah na obeh straneh meje.

Projekt je nastal na podlagi skupne pobude Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda in Združenja Amare in bici ob podpori Občine Brda ter italijanskih obmejnih občin. Vanj je ob obmejnih občinah in združenjih tako s slovenske kot italijanske strani vključenih že več kot 70 partnerjev, med njimi mnogi vinarji, nočitveni in gostinski ponudniki, slaščičarne in vinski bari ter drugi pridelovalci v kmetijsko-živilskem sektorju.

“Izjemna čezmejna naravna krajina nam je bila dana, človek pa jo je oblikoval po svoji meri in znal izkoristiti vsak potencial in priložnost. Tako smo danes v Brdih in Colliu priča tej izjemni čezmejni kmetijski krajini z vsemi lokalnimi pridelki in izdelki ter dodanimi vrednostmi, ki se odražajo v številnih doživetjih, vedno povezanimi z naravo, dediščino, lokalnimi produkti in ljudmi,” je ob predstavitvi projekta dejala Tina Novak Samec iz ZTKMŠ Brda.

“Utrinkovalnice so pika na i vsemu naštetemu, dajejo možnost postanka, predvsem pa povezujejo teritorij, zgodbe, ljudi in zrejo v prihodnost. V skupnem sodelovanju in čezmejnem oblikovanju produktov imamo še velik potencial, pa ne le z vidika promocije, temveč tudi ustvarjanja boljših pogojev bivanja za lokalno prebivalstvo,” je pojasnila.

Preseganje meja: gostinec Joško Sirk iz Collia in vinar Stojan Ščurek iz Brd

“Če je bila ideja Utrinkovalnic nekaj, s čimer se teritorij predstavi ob Giru d’Italia, je bila to tudi priložnost za preverjanje, koliko pripravljenosti za sodelovanje je med vinarji, turističnimi dejavnostmi in lokalno skupnostjo. Stvar se je pokazala kot dobra in daje upati,” pa je dejal legendarni zamejski gostinec ter predstavnik združenja Amare in bici Joško Sirk.

“Izkazalo se je, da lahko skupaj zgradimo podobo in ponudbo, ki bosta omogočili uspeh. Uspeh, ki z vidika gospodarstva pomeni novo dodano vrednost, ki je osnova za razvoj in dolgoročne načrte,” je še dejal Sirk, “zdaj lahko na uspešne sorodne regije, kot so avstrijska južna Štajerska, Franciacorta, Langhe in Burgundija, gledamo ne z nevoščljivostjo, ampak s ciljem, da bomo kmalu tudi mi tako uspešni.”

Foto: ZTKMŠ Brda

Preberite še:

Kaj na prihod slavne vinske hiše pravijo v Brdih?