Loading...

Slavna restavracija bo odslej povsem veganska

V newyorški kulinarični instituciji, ki so jo leta 2017 razglasili za najboljšo na svetu, bodo prešli na popolnoma rastlinsko hrano.

V začetku junija se po skoraj letu dni pandemičnega zaprtja odpira Eleven Madison Park, slavna restavracija na Manhattnu, ki je pred pandemijo veljala za eno najboljših na svetu. Leta 2017 so jo na lestvici najboljših restavracij na svetu World’s 50 Best postavili na prvo mesto, že od leta 2012 pa do lanskega zaprtja zaradi pandemije je nosila tudi tri Michelinove zvezdice.

Ob ponovnem odprtju pa bo v Eleven Madison Park marsikaj drugače. Restavracija, katere najbolj znane jedi so bile nekoč račje prsi z medom in sivko, opečena gosja jetra ter gomoljna zelena, kuhana v prašičjem mehurju, bo odslej izključno veganska.

“Po vsem, kar smo doživeli v preteklem letu, je postalo jasno, da ne moremo odpreti iste restavracije,” je na spletni strani restavracije zapisal glavni kuhar in lastnik Daniel Humm, “odločili smo se, da bo naš novi meni na povsem rastlinski osnovi. Vsaka jed bo le iz rastlin, tako kopenskih kot morskih, sadja, stročnic, gob, žit in še marsičesa drugega.”

Kot je zapisal, jih je pandemija privedla do razmišljanja in odločitve, da morajo v restavraciji nekaj spremeniti: “Ugotovili smo, da se ni spremenil le svet, ampak tudi mi sami. Vedno smo bili pozorni na to, kako vplivamo na svoje okolje, zdaj pa je postalo še toliko bolj očitno, da trenutni prehrambni sistem preprosto ni vzdržen.”

“Čas je, da prestiž redefiniramo kot izkušnjo, ki služi višjemu namenu in vzdržuje vez s skupnostjo. Izkušnja v restavraciji je veliko več kot tisto, kar je na krožniku,” je zapisal, “komaj čakamo, da z ljudmi delimo neverjetne možnosti, ki jih ponuja rastlinska prehrana.”