Loading...

Fink & Situla: po domače in po azijsko iz Novega mesta

Na naših straneh smo že večkrat opozorili na mlado generacijo dolenjskih mojstrov, ki jih lahko postavimo v sam vrh slovenske kulinarike. Tokrat smo preverjali, kaj na dom dostavi Novomeščan Damjan Fink.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Ko so se pred kratkim odprle občine, smo se srečali z mladim Kristančičem iz kleti Movia v Brdih in svetoval nam je, naj pokusimo, kaj po Sloveniji dostavlja Fink. Hrana je iz Novega mesta v Brda prispela sveža in okusna. Dobro, bomo pokusili, smo si mislili, do Ljubljane bo pot še bližja.

Logistika takšnega kosila ali večerje je seveda nekoliko zahtevnejša kot naročilo iz bližnjega lokala, ki ga dostavi kolesar katerega od dostavnih servisov. Naročiti je treba en dan prej, še najbolje se je kar po telefonu dogovoriti za podrobnosti.

Lahko potrdimo: enostavnejše, hladne predjedi so prišle na naš naslov nedotaknjene, okusne in prijetne na pogled. Jedi, ki naj bi jih pojedli tople, so zapakirane v posebno leseno embalažo, v kateri jih je treba pogreti. Podobno je s kruhom, ki se rima predvsem na hladne predjedi, namaze in podobno in ga je treba dopeči.

Mojster Fink je v tej dostavni ponudbi združil malce bolj avtorsko kuhinjo Hiše Fink in običajnejšo, bolj bistrojsko kuhinjo Situle, lokala, ki ga ima v središču Novega mesta. To dokazuje tudi množica različnih jedi, ki jih je mogoče naročiti. Tudi mi smo v soboto pokusili res veliko različnih priboljškov.

Bučni pate

Denimo izvrsten bučni pate s topinamburjem (12,5 evra), ki se je, kar je pri veganskih jedeh redko, povsem enakovredno boril z veliko porcijo jetrne paštete s hruškovim želejem in lešniki.

Ob tem smo dobili tudi “hišno dilco”, ki je vsebovala mortadelo mangalice, pršut, goveji karpačo in rostbif, vse to pa so obogatili z redkvicami, svežimi feferoni, olivami, pistacijo, mladim sirom, kremastim sirom, hrustljavim topinamburjem in zimsko listnato solato. Hladne začetne jedi (25 evrov) so iz Novega mesta v Ljubljano prispele brez ene napake, čeprav so imele za seboj kar dolgo pot.

Rostbif in karpačo
Pršut in mortadela

V novomeški Finkovi centrali imajo v službi tudi mojstra z Japonskega, zato imajo na voljo tudi spodobno karto sušija. Za šest evrov smo dobili pol ducata ne prevelikih zvitkov z avokadom in redkvijo (šest evrov), za 25 evrov pa še suši ploščo, kjer so bili v glavni vlogi zvitki s tuno in avokadom. Po pričakovanju so japonske specialitete prav tako kot hladne predjedi odlično prestale pot.

“Suši mix”

Zelo dobro se je držala tudi okusna bučna juha, ki jo je seveda treba pogreti. Po navodilih, ki jih skrbno napišejo na vsak dostavljen kos hrane, smo se lotili tudi glavnih jedi. Več kot zadovoljni smo bili z veliko porcijo zeljnih žepkov (12,5 evra), na prvi pogled podobnih sarmam. V liste so zavili ajdovo kašo, jim dodali šitake in grahov pire.

Zeljni zvitki z ajdovo kašo in šitakami

Krepka porcija vratovine (14,5 evra) je po toplotni obdelavi delovala malce presuho, a ji je v pomoč priskočila priložena omaka, ki je obogatila tudi okus priloge: njokov ter popečenih špargljev, bučk in paprik. Svojo omako, začinjeno z ingverjem, je dobila tudi račka, ki jo je spremljala pečena zelenjava, za dodaten azijski pridih pa še riž.

Svinjska vratovina, njoki in popečena zelenjava
Raca, riž in pečena zelenjava

Pri Finku, sploh pri aktualni dostavni ponudbi, je mogoče čutiti precej mešanja med klasično evropsko oziroma slovensko kuhinjo in azijskimi elementi. A razen seveda pri sušiju na koncu prevladujejo naši okusi in sestavine. Tudi pri sladicah, kjer hvalijo belo jogurtovo tortico s prelivom juzuja, nas je bolj navdušil tiramisu za dve osebi, še najmanj pa se je izkazala čokoladna tortica oziroma čokoladni mousse na jagodičevju.

Jogurtova torta z juzujem

Na splošno pa ni dvoma: med ponudbo hrane, ki smo jo pokusili v tem dolgem času karantene, se Fink uvršča med najboljše – k Sushimami, Manni, Mihovcu … Ob tem pa je očitno, da bomo do konca drugega kroga epidemije imeli priložnost pokusiti še marsikaj.

Ocena: 4,5/5

Cena: €€€€

Fink & Situla

Dilančeva ulica 1, 8000 Novo mesto

Telefon: 040 226 244