Loading...

Najboljša gorenjska gostilna je dopolnila 60 let

Le malo je gostiln, katerih obletnice privabijo tako veliko število pomembnih gostov, kot se je to zgodilo v torek, ko je 60. obletnico delovanja praznovala gostilna Danilo v Retečah pri Škofji Loki. 

Zgodbo gostilne Danilo sta začela pisati Mimi in Danilo Kosmačin, ko sta leta 1961 v Retečah kupila staro gostilno Pr’Tilh, ki je delovala že od leta 1870. Pozneje je gostilno prevzela njuna hči Vesna, nedvomno ena najboljših kuharic v Sloveniji, z možem Dušanom Čarmanom, in skozi leta sta postojanko v Retečah razvila v eno najboljših gostiln pri nas.

Družina Čarman: oče Dušan, hči Nina, mama Vesna in sin Gašper

Zdaj je v Danilu z Nino in Gašperjem Čarmanom že tretja generacija, Danilo pa je prestižna gostilna, ki so jo opazili in pohvalili največji svetovni kulinarični vodniki. Kulinarični del povezujejo z Gašperjevo sijajno vinsko karto in Danilo je nedvomno med najboljšimi pri nas, na Gorenjskem pa mu skoraj ni enake gostilne.

In to je bilo jasno tudi gostom, ki so rojstni dan lokala izkoristili za pokušino nekaterih standardnih uspešnic iz kuhinje ter vinske kapljice iz Gašperjeve kleti. Med najbolj izpostavljenimi obiskovalci so bili ljubljanski župan Zoran Janković s sinom Juretom, vladna epidemiologinja Bojana Beović, odvetnik Miro Senica s Katarino Kresal in hčerko Marušo, Red Bullov Danilo Milharčič z ženo, predsednik GZS Tibor Šimonka, Nikola Damjanić iz Ninamedie in še nekateri gospodarstveniki, hkrati pa seveda tudi široka družba gostincev in mnogi pomembni slovenski vinarji.