Loading...

Gostilna Skaručna: domov brez krače

Tudi pionirji sodobne slovenske kmečke oziroma domače kuhinje imajo svoj, nekoliko poenostavljen način dostave dobrot na dom.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

V vasici Skaručna med Ljubljano in Vodicami že dolga leta stoji gostilna, ki ponuja jedcem obilno, največkrat mesno hrano v mnogih oblikah. Žagarjevi, ki zadevo vodijo, so že pred dolgimi leti iz slovenske domače kuhinje razvili samosvoj spektakel, pri katerem mora biti zraven tudi malce nesramen, a prijazno agresiven mojster, ki se sprehaja med vlogami kuharja, glasbenega opremljevalca, šaljivca in hišnega enologa.

A kljub obilici v prvi vrsti naravnega vina in nekaterih žganic smo gostje v Skaručno zahajali predvsem zaradi krač. Telečjih, volovskih, svinjskih, puranjih …

Rebrca s krompirjem in korenjem

Tokrat pri jedilniku, ki ga pripravijo “za s seboj” in pri katerem so mojstri bolj ali manj sami narekovali jedilnik, krač ni bilo. Glavno mesno jed so predstavljala sicer izvrstna svinjska rebrca iz peči, a se nam je porcija mesa glede na siceršnje standarde Skaručne zdela nekam skromna. Je bilo pa zato res veliko prilog in predjedi.

Zelenjavni zavitek

In kaj dostavijo (po hrano lahko pridete tudi sami) za nekaj več kot 70 evrov na osebo? Poglejmo, kaj se dogaja na star(insk)ih krožnikih in v ponvah, preden se v finalu pojavijo rebrca za mesojede in zelenjavni zavitek za vegetarijance.

Če k hrani odpremo Krapežev classic white, v katerem prevladuje laški rizling, bi morali biti zadovoljni, a se zdi, da so izvrstne hladne predjedi v kali zatrle vipavsko, rahlo oranžno vino.

Karpačo rdeče pese in goveji jezik

Ob dveh hlebčkih hišnega kruha so postregli pikanten, zelo papriciran liptaver, pa ogromen pladenj govejega jezika s sirom, karpačo pretrde rdeče pese, okisano tlačenko z obilo čebule, naribanim jajcem in zgolj kapljico bučnega olja in izvrstno skuto z zelišči. V nasprotju s standardno hišno ponudbo pa se pri ponudbi na dom niso odločili za hladne mesnine (šunke, pršute, salame), ki gotovo lažje prenesejo prevoz kot jezik ali tlačenka z vsemi nežnimi dodatki.

Zeliščna skuta in liptaver

K juham, ki so prav tako stalnica in uspešnica Skaručne. Tudi tokrat sta bili izvrstni obe, sploh gosta špinačna, v kateri zelenje ni bilo spasirano v kremo, ampak je zaradi večjih koščkov delovalo še bolj krepko. Nič manj ni v turobnem zimskem polmraku prijala bogata mesna juha z rdečo peso in zeljem, nekakšen boršč po slovensko.

Špinačna juha in boršč

Še ena značilna jed iz kuhinje v Skaručni je postrv v marinadi, domov smo pritovorili polovico ogromne ribe v spremstvu obilice čebule, za okus pa še limete, koromača, pora in popra. Zadostovala bi za tri, morda celo za štiri osebe.

Marinirana postrv
Svinjska rebrca

Naj se zdaj vrnemo h glavnim jedem in še enkrat ugotovimo, da krače tokrat niso ponudili, je pa treba poudariti, da je mehka, obenem pa sočno rožnata rebrca spremljala obilica pečenega krompirja in korenja, da o dveh značilnih orjaških solatah, zeleni z naribanimi jajci in radičem z narezanimi jajci, niti ne govorimo. Zabelite jih sami, s prelivom v recikliranih stekleničkah “kačje sline”, ki jo sicer točijo v gostilni.

V zlatih časih Skaručne so ob koncu pojedine na mizo prinesli tudi po tri sladice. Kaj pa, ko skušajo izkušnjo pričarati doma? Sladica je bila sicer le ena, a gromozanska – skutni zavitek, pečen v loncu, ki se ga je najbolje lotiti kar z žlico.

Skutni zavitek v loncu …
… in na krožniku

Povzetek

Legendarna gostilna z obrobja Ljubljane je z leti dobila veliko tako boljših kot slabših posnemovalcev. Ponudbe na dom so se lotili tako, da jedi postrežejo v enakih samosvojih posodah kot v gostilni. Ponujajo skoraj vse, kar je bilo mogoče jesti v gostilni, a je mesnin nekoliko manj kot v centrali.

Ocena: 4/5

Cena: €€€€€

Gostilna Skaručna

Skaručna 20, 1217 Vodice

Telefon: 01 832 3080