Loading...

Zagovorniki pravic živali zgroženi nad prizori iz hrvaške kuharske oddaje

Združenje Prijatelji živali je na hrvaško televizijo RTL naslovilo pritožbo zaradi prizorov v kuharski oddaji Tri, dva, ena – kuhaj!

Kot so zapisali, se jim je oglasilo več gledalcev, zgroženih nad “neprimernim in okrutnim ubijanjem jastogov v živo” v tej oddaji.

“Radi bi poudarili dejstvo, da jastogi in rarogi ne morejo doživeti šoka,” so zapisali, “medtem ko se živčni sistem drugih živali vključno z ljudmi ob ekstremni bolečini začasno ugasne, kar je obrambni mehanizem.”

Zoologi so odkrili, da raki ob izpostavljanju okrutnim ravnanjem, kot je sekanje klešč in potapljanje živih živali v vrelo vodo, ne preidejo v stanje šoka, zato se njihova agonija še poglablja,” so pojasnili v javnem pismu televiziji, “ko raka živega potopite v vrelo vodo, umre šele po 35 do 40 sekundah, če ga pa živega razsekate oziroma razkosate, pa njegov živčni sistem ostane funkcionalen še celo do ene ure.”

“Zavedati se je treba, da nevretenčarji niso brez receptorjev za bolečino,” so poudarili, “zato ostro obsojamo to povsem neetično prakso pripravljanja in rezanja živih jastogov, kar z javnim predvajanjem očitno podpirate. Takšno ubijanje in mučenje živali je sramotno in etično nedopustno.”

“Naprošamo vas, da premislite o dejstvu, da se v vašem studiu in z vašim dovoljenjem dogaja okrutno ubijanje, kar s seboj neizogibno prinese promocijo nasilja ter pomanjkanje sočutja gledalcev do trpljenja živali. Absolutno ni primerno poveličevati mučenja in ubijanja živali ter ga prikazovati kot kulturo prehrane,” so še zapisali.

Po poročanju hrvaških medijev se televizija RTL na njihovo pismo za zdaj še ni odzvala.

Foto: Pixabay