Loading...

Iz Brd sporočajo: trgatev letnika 2021 obeta izjemna rdeča vina

V vinogradih zadružnikov Kleti Brda so letos pridelali 7100 ton grozdja, kar je nekaj manj od povprečno pričakovanega letnega pridelka, ki znaša 7500 ton. Kakovost vina letnika 2021 pa bo zelo visoka, najavljajo v Kleti Brda.

“Letos pridelek tako belih sort kot rdečih ocenjujemo za kakovostno nadpovprečen. Brda veljajo v svetu za izjemno področje za bela vina, za rdeča vina pa moramo bolj skrbno izbirati lege s primernimi lastnostmi. Merloti, posebej pa caberneti potrebujejo za polno dozorelost in poln razvoj aromatike daljše zorenje, zato jih trgamo zadnje,” je pojasnil glavni enolog v Kleti Brda Darinko Ribolica.

Letošnja jesen kot naročena za rdeča vina

“Letošnja sončna, suha in ravno prav topla jesen je bila idealna za rdeča vina, ki bodo letos intenzivno obarvana, njihovi tanini pa bodo mehki in dozoreli. Vsi elementi kažejo, da bi se lahko ponovil odličen letnik 2013 ali celo 1983,” je napovedal Ribolica.

Letos so s trgatvijo modrega pinota in chardonnaya za osnovno vino za penine pričeli 2. septembra. Redno trgatev soo začeli v torek, 7. septembra, končujejo pa jo v torek, 12. oktobra z zadnjimi grozdi cabernet sauvignona in cabernet franca.