Loading...

Nova ideja iz Kumparičke: kozja karameeeela

Kumparička, ena najboljših sirarn na Hrvaškem, ki jo vodi v Istro preseljeni Slovenec, je predstavila nov proizvod – karamelni namaz s kozjim mlekom.

Posestvo Kumparička na jugu Istre vodi nekdanji Ljubljančan Aleš Winkler skupaj z družino, šestimi zaposlenimi ter šestimi maremsko-abruškimi ovčarji, ki pred šakali branijo približno tristo koz, ki se pasejo v samopostrežni naravni restavraciji na 250 hektarih zelenja in grmičevja.

Stancija Kumparička že dobro desetletje velja za eno najboljših sirarn v Istri. Njihovi jogurti, mladi ter zorjeni siri iz nepasteriziranega kozjega mleka so zvezde stalnice v mnogih hrvaških zvezdniških restavracijah in gostilnah ter na puljski, občasno pa tudi na ljubljanski tržnici.

Pred kratkim pa so Winklerjevi predstavili nov proizvod iz kozjega mleka – karamelni namaz, ki so mu nadeli hudomušno ime Carameeeel.

Istrski dulce de leche

Avtorica recepta je Tita, predstavnica mlade generacije Winklerjevih, ki je idejo za sladko kozjo specialiteto dobila iz južnoameriške kulinarične zakladnice, ko je razmišljala o tem, kaj bi se na krožniku lahko pridružilo pikantnim zorjenim kozjim sirom.

Dulce de leche je sladek karamelni namaz, ki ga imajo radi po vsej Latinski Ameriki in ga uporabljajo kot namaz za kruh, pecivo, torte, palačinke in piškote. Običajno je pripravljen iz kravjega mleka, v Mehiki pa zanj uporabijo kozjega in mu rečejo cajeta.

In prav kozje mleko je osnova za Winklerjevo novo poslastico, ki jo kuhajo približno osem ur, za sto kozarčkov sladkega Carameeeela pa je potrebnih sto litrov kozjega mleka, ki mu dodajo le sladkor, sodo bikarbono ter vaniljo. Proizvod je trenutno moč kupiti ali naročiti na posestvu Kumparička ali prek njihove spletne strani.