Loading...

Majerija: najbolj zeliščna domačija v Sloveniji

Vipavska dolina je dom nekaterih naših največjih imen kulinarike, med njimi je Matej Tomažič, ki je perfektni kuharski tehniki dodal lokalne vsebine in sestavine ter velik zeliščni vrt.

Zgodba o Mateju Tomažiču, prijatelju Valterja Kramarja, ki je učil kuhe celo veliko Ano Roš, uka željne Tržačane in kuhal v prvi slovenski Michelinovi zvezdici (pri zamejcih v La Subidi), je pravzaprav že tako stara, da je morala dobiti spodobno nadaljevanje. In ga je.

Majerija, domačija, ki povezuje lokalno in moderno kuhanje, lokalne sestavine in zelišča, ki obkrožajo staro hišo. Majerija je turistična kmetija, ki presega poslanstvo tega žanra. Majerija je vrhunska gostilna, ki je ne zanimajo zvezdniki na Instagramu.

Prišli smo v soboto popoldne, vrgli stvari v sobe, ki so jih pred časom zgradili pod zeliščnimi vrtovi. Prav po zeliščih so sobe tudi poimenovane: koriander, bazilika, koromač, timijan…, deset standardnih, ne preveč ambicioznih sob, ki dve osebi stanejo nekaj manj kot 100 evrov na noč.

Vas Slap ima na gričih okoli Majerije nepregledno število manjših in večjih vinarjev, gostilna pa zelo zanimivo vinsko karto, ki je skoraj izključno osredotočena na vina iz Vipavske doline, med njimi nekaj zanimivih arhivskih biserov, ki jih nismo želeli spregledati.

Kot aperitiv so tisto sobotno popoldne, ki se je nezadržno premikalo proti večeru, ponujali zdaj že uveljavljeno Vodopivčevo oziroma Slavčkovo penino Viktorija, ki se je več kot izkazala ob pozdravu iz kuhinje: pašteti iz račjih prsi z malinami in šetrajem. Zelišča so nasploh rdeča nit Tomažičeve kuhinje, ob predstavitvi jedi jih vedno poudarijo, pa tudi v okusih jih je vedno mogoče zaznati.

Račja pašteta z malinami in šetrajem

Ob zeliščih pomembno vlogo igra vino, v hiši so sami pravi poznavalci, zato se radi potrudijo in ob meniju ponudijo tudi vipavsko vinsko spremljavo. Naš načrt pa je bil tokrat vseeno ta, da sami narekujemo tempo.

Po Slavčku smo si najprej privoščili kozarec hišnega vina, belega vipavca, ki ga prideluje sosed Pregeljc. Pospremil je goveji karpačo z balzamikom, solato, šetrajem, grozdjem, praženimi mandlji in melono, malo sira ter kapljico olja Hrvatin iz Kort.

Goveji karpačo

Če je karpačo iz govedine, je tatarski iz teletine, osvežijo ga z nektarino in hrenom ter cedrinim gelom in mu dodajo maslo s citronko. Osvežilno in celo malce pikantno, vse skupaj po zmagoviti kombinaciji mojstra v kuhinji: lokalne sestavine, zelišča in ravno prav avtorskega občutka.

Telečji tatarski

V igri okusov je v pomoč vinska karta in pri toplih predjedeh se je našemu omizju pridružila steklenica Sutorjeve bele zvrsti White iz davnega leta 2011. Še vedno v izvrstni formi in cenovno ugodno (35 evrov) vino se je najprej spogledovalo z domačimi zeliščnimi rezanci, ki so jih zabelili s suhim in svežim paradižnikom, bučkinimi cvetovi in zeliščnim pestom. Kot rečeno, zelišča z vrta. Podobno kot simpatične slane palačinke iz rdeče pese s prepraženimi pinjolami, žajbljem, pestom kapucink in nekaj drobtinicami sira.

Zeliščni rezanci s suhim in svežim paradižnikom, bučkinimi cvetovi in zeliščnim pestom
Palačinka iz rdeče pese s prepraženimi pinjolami, žajbljem in pestom kapucink

Ob izjemnih mlincih z mlado koruzo in papriko, mladim sirom, šetrajem in meliso je kot dokument nekega časa nastopil Mlečnikov arhivski biser – chardonnay iz davnega leta 2000.

Glavna jed pa je klicala po kozarcu rdečega. Paprikam, polnjenim z jelenovim ragujem (tako je, “filanim paprikam”), se je pridružila Krapeževa barbera iz 2013, a ji sijajne glavne jedi ni uspelo povsem premagati.

Paprika, polnjena z jelenovim ragujem, na paradižnikovi in jogurtovi omaki

Bolj se je izkazala Ferjančičeva kombinacija sušene rebule in svežega muškata, ki je pospremila skutni sladoled ter bezgov sorbet na gozdnih sadežih. No, pa tudi košček pite iz rabarbare. O žganicah, ki smo jih pili v vinski kleti, pa kdaj drugič.

Mimogrede, v hišni trgovini lahko poleg žganic za domov nabavite tudi hišne sokove, marmelade in sirupe, likerje, paradižnikovo omako in vložene fige.

Povzetek

Eden tehnično najbolj usposobljenih kuharjev pri nas ponuja svoje znanje v obliki lokalnih jedi z množico zelišč. Jedi so zanimive, včasih celo neobičajne, a okusne. Meni sedmih konkretnih jedi stane 55 evrov.

Vinska karta skoraj vseh pomembnih vipavskih vin je razmeroma široka, ob aktualni ponudbi pa imajo za sladokusce še široko serijo vin iz arhiva. Cene so zmerne, klet pa skriva bataljon zanimivih žganic.

Ocena: 5/5

Cena: €€€

Vinska ponudba: 4/5

Ambient: 4/5

Majerija

Slap 18, 5271 Vipava

Telefon: 05 368 50 10