Loading...

Nova vinska klet in penina iz čiste rebule pri Ferdinandu

Pri Matjažu Četrtiču ne počivajo, ampak se lahko po zahtevnem pandemičnem letu pohvalijo z zanimivimi novostmi.

V vinski hiši Ferdinand na Kojskem, ki je dobila ime po pradedu, od leta 1997 Matjaž Četrtič skupaj ženo Jasmino in družino neguje in zori ožeto grozdje rebule, sivega pinota, cabernet sauvignona, malvazije, merlota in chardonnayja.

Svetovni unikat: penina z dveh strani meje

Četrtičevi so znani po peninah Sinefinis, ki jih pridelujejo skupaj z Robertom Prinčičem iz vinske kleti Gradis’ciutta na italijanski strani Brd. Pravzaprav gre za unikat v svetovnem merilu, saj je v steklenici vsake penine Sinefinis grozdje dveh vinarjev iz dveh držav.

Matjaž Četrtič in Robert Prinčič ter njuna brezmejna penina Sinefinis

Sicer pa je nabor vin pri Ferdinandu sestavljen iz penin, klasične linije, pridelane v inox sodih, liniji Epoca, ki zori v lesu in liniji Brutus, kjer gre za vina s podaljšano maceracijo in praktično brez enoloških postopkov.

Penina brut natur iz čiste rebule

Po penini, pridelani po šampanjskem vzoru iz čistega chardonnaya letnika 2014, ki je na trg prišla pred kratkim, je novost na slovenskem vinskem trgu še penina Sinefinis iz čiste rebule brut natur letnika 2014, kar pomeni, da je narejena brez dodanega odpremnega likerja.

Kot pravi Matjaž, je pri peninah zelo pomembno paziti na izbiro lege (če rebula ne raste na višji nadmorski višini in na lapornati zemlji oziroma opoki, to ni rebula, je prepričan) na donos grozdja in na izbiro časa trgatve. Le tako pridelajo najboljše grozdje, ki ga na spontan, naraven način spremenijo v unikatno vino.

Nova klet

Poleg nove rebule pa je družina Četrtič ponosna še na novozgrajeno sodobno klet v Gonjačah pri Kojskem, v kateri so uredili tudi degustacijski prostor.

Uradnega odprtja, ki bi moralo biti novembra, zaradi koronakrize še ni bilo, ga pa načrtujejo takoj, ko bo to mogoče.  

Foto: arhiv kleti Ferdinand, Damjan Simčič