Loading...

Novo “single vineyard” vino iz Kleti Brda

Po uspehu rebule motnik je briška zadruga predstavila novo vino “iz enega vinograda”, tokrat merlot letnika 2018 iz vinograda Vrh.

Vina “single vineyard”, ki bi jim v slovenščini rekli vina iz enega, posameznega ali samostojnega vinograda, so v tujini standard, ki ga v zadnjih letih vse bolj poudarjajo tudi slovenske kleti. Med njimi je Klet Brda, ki se je tega koncepta lotila z rebulo motnik Single Vineyard, zdaj pa na trg poslala tudi merlot Single Vineyard.

“Da bi dosegli najvišjo in posebno kakovost, v zadnjih letih tudi slovenski vinarji iščemo vinograde, ki poleg splošnih kakovostnih kriterijev, izražajo posebno identiteto lege oziroma prav posameznega vinograda. Da je lega res pomemben faktor, je potrdilo tudi lanskih 95 točk in zlata medalja za rebulo motnik Single vineyard iz vinograda Lisičk na britanskem ocenjevanju Decanter,” so pojasnili v Kleti Brda.

Letos so premium razred svojih vin dopolnili z merlotom Single Vineyard letnika 2018, ki je zorel v kleti de Baguer v gradu Dobrovo. Grozdje za to vino je iz vinograda Vrh iz vasi Vipolže, 22 let starega terasastega vinograda, zasajenega z merlotom, ki raste na klasični opoki in je že desetletje negovan po načelih trajnostne pridelave. “Gre nadvse skrbno negovan in zatravljen vinograd na odlični sončni legi,” so poudarili v Kleti Brda.

Caroline Gilby: Ta del Evrope je izjemno področje za pridelavo merlota

Merlot, napolnjen v skupno 1775 steklenic, je poskusila tudi Caroline Gilby, britanska Master of Wine, ki je specializirana na vina srednje in vzhodne Evrope.

“Ta del Evrope je izjemno področje za pridelavo merlota,” je dejala o Goriških brdih, “toplo sredozemsko sonce omogoči polno dozorevanje grozdja, ki daje temu merlotu bogate arome jagodičevja, še posebno robidnic in malin, ki jih v tem vinu rahlo dopolnjujejo elegantne sekundarne note, ki so rezultat zorenja v hrastovih sodih. Hladne sapice iz Julijskih Alp pa poskrbijo, da ima tukajšnje grozdje prijetno svežino.”

“Vino na subtilen način izraža izrazite sadne arome robidnic in borovnic, ki jih lepo zaokrožijo mehki tanini in živahna svežina za njegovo popolno uravnoteženost,” je pohvalila novi merlot iz Kleti Brda, “to je elegantna interpretacija merlota in njegovega vinograda, ki ima pred seboj še dolgo življenje.”