Loading...

Najboljša jed na svetu je mehiški prašiček

Spletni portal TasteAtlas, ki veliko poudarka namenja lokalnim jedem in sestavinam z vsega sveta, je objavil lestvico najboljših tradicionalnih jedi po izboru njihovih uporabnikov, več kot sto tisoč kulinaričnih navdušencev.

Najboljša tradicionalna jed na svetu v letu 2021 po izboru uporabnikov TasteAtlasa je postala cochinita pibil, specialiteta majevskega porekla z mehiškega polotoka Jukatan. Gre za odojka, ki ga najprej marinirajo s sokom grenkih pomaranč, česnom in lokalnimi začimbami, potem pa počasi pečejo ovitega v bananine liste.

Cochinita pibil

Na drugo mesto so kulinarični zanesenjaki postavili picanho, najbolj priljubljen kos govedine v Braziliji, ki je sila moderen postal tudi drugod po svetu. Meso s križnega predela krave je nekoliko trše in ima debelo plast maščobe, pripravljajo pa ga največkrat tako, da rezine nataknejo na nabodala in jih popečejo na odprtem ognju.

Picanha

Tretje mesto so zasedle ruske piroške, ki so sicer poljska jed, četrto mesto pa je pripadlo tajskemu kariju massaman. Med mesnimi izdelki je z naskokom zmagal španski pršut iberico de bellota, portugalska alheira pa je postala najboljša klobasa. Med siri je zmagala italijanska stracciatella, dokaj presenetljiva pa je zmagovalka med sortami vina, saj je zmagala romunsko-moldavska fetească neagră.

Sir stracciatella

Med juhami je zmagovalka filipinska juha sinigang, turški šiš kebab je najboljša mesna jed, pri vege dobrotah pa so slavili Grki. Njihova gemista, kar so polnjeni paradižniki, paprike in druge vrste zelenjave, so razglasili za najboljšo zelenjavno jed, naboljša solata pa je dakos, značilna jed s Krete, sestavljena iz svežih paradižnikov, fete, kaper, čebule, bazilike in origana.

Foto: TasteAtlas, Wikimedia Commons