Loading...

Najboljše restavracije in kuharji na Hrvaškem

V zadnjih dveh tednih smo izvedeli, katere hrvaške restavracije najbolj cenijo tuji – Michelinovi – in domači ocenjevalci.

Pred dvema tednoma je Michelinov vodnik po restavracijah razkril nove ocene in dobitnike najvišjih priznanj na Hrvaškem. V novem vodniku so naši južni sosedje dobili tri nove zvezdice, te je Michelin pripel restavracijam Alfred Keller v hotelu Alhambra v lošinjskem zalivu Čikat (na zgornji fotografiji), Nebo pri Reki in Agli Amici v Rovinju, izpostavi istoimenske restavracije pri Vidmu v Italiji.

Agli Amici v Istri: slavna italijanska restavracija prihaja v Rovinj

Na Hrvaškem je zdaj deset restavracij s po eno Michelinovo zvezdico, ob omenjenih treh novinkah še Monte v Rovinju, Noel v Zagrebu, Draga di Lovrana nad Lovranom, Boškinac v Novalji, Pelegrini v Šibeniku, LD na Korčuli in 360 v Dubrovniku.

Kje jesti na Korčuli: palače in restavracije proti konobam in vinotekam

Oznako Bib Gourmand, ki jo podeljujejo kakovostnim restavracijam, ki so ob tem cenovno dostopne, ima po novem 13 hrvaških restavracij, dodatno pa Michelin na Hrvaškem priporoča še dobrih 50 restavracij, ki naj bi bile po njihovem mnenju dobre, a (še) ne dovolj dobre za višje priznanje.

Najboljši po izboru domačih ocenjevalcev

V ponedeljek pa je svoj izbor najboljših restavracij in kuharskih mojstrov na Hrvaškem razkril tudi časopis Jutarnji list. Na 10. jubilejnem izboru Dobri restorani so za najboljšo restavracijo t. i. visoke kulinarike razglasili zagrebški ManO, na drugem mestu je šibeniški Pelegrini, na tretjem pa zagrebški Nav, v katerem kuha Tvrtko Šakota, ki so ga razglasili za kuharskega mojstra letošnjega leta. Mimogrede – Šakoto in njegov Nav so pri Michelinu popolnoma spregledali.

Tvrtko Šakota

Za najboljšo hotelsko restavracijo visoke kulinarike so pri Jutarnjem listu razglasili restavracijo Alfred Keller v lošinjskem hotelu Alhambra, za najboljšo tradicionalno restavracijo zagrebški Tač, najboljša restavracija s kreativno urbano kuhinjo je zagrebški Mali bar, najboljšo vinsko karto pa ima Bevanda v Opatiji.