Loading...

Nov rekord: steklenico vina prodali za milijon dolarjev

Šestlitrska steklenica kalifornijskega cabernet sauvignona je uradno postala najdražje prodana steklenica vina.

Na dobrodelni dražbi, ki jo je v New Orleansu organiziral znani ameriški kuharski in televizijski velemojster Emeril John Lagassé, so s prodajo šestlitrske steklenice cabernet sauvignona letnika 2019 iz kleti The Setting Wines v kalifornijski dolini Napa postavili nov rekord.

Za milijon ameriških dolarjev jo je kupil Don Steiner, medijsko dokaj neznana osebnost, sicer pa predsednik in direktor svetovalne družbe Profit Recovery Partners. S tem nakupom je vino iz vinograda Glass Slipper (“stekleni čeveljc”) postalo najdražja steklenica, doslej prodana na kakršni koli uradni dražbi, je poročala revija Sonoma.

Najdražje vino je kreiral “čudežni vinski deček” Jesse Katz

Vino je z doseženo ceno premagalo do zdaj najdražji steklenici, ki sta šli v prodajo na Sothesbyjevi dražbi leta 2018 –  Romanée Conti letnika 1945, ki je bila prodana za 550 tisoč dolarjev, in vino iz iste kleti, prav tako letnika 1945 , ki je bilo prodano za 496 tisoč dolarjev.

Nova najdražja steklenica je prišla iz kalifornijske vinske hiše The Setting Wines, ustanovljene 2014, pod vina pa se kot enolog podpisuje Jesse Katz, ki je devetnajst let vina kreiral za znamenite vinske hiše v Franciji, ZDA in Argentini, leta 2016 pa je bil tudi prvi vinar, ki se je znašel na Forbesovi lestvici najbolj vplivnih ljudi na svetu, starih do 30 let.