Loading...

Najstarejši viski na svetu prodali za dobrih sto tisočakov

Za steklenico bourbona oziroma ameriškega viskija, ki naj bi bil najstarejši znan primerek te žganice, so na dražbi iztržili 137.500 ameriških dolarjev oziroma okoli 115 tisoč evrov.

Za steklenico viskija Old Ingledew, ki je bila nekoč v lasti legendarnega finančnika in borznika J. P. Morgana, se je najprej predvidevalo, da jo je dobil med obiskom zvezne države Georgie, kasnejše analize pa so pokazale, da gre za viski, ki je zorel v sodu družine Ridgely iz Marylanda.

Analiza z radiometričnim datiranjem, ki so jo izvedli na Univerzi v Georgii in kasneje ponovili še na Univerzi v Glasgowu, je z 81-odstotno verjetnostjo pokazala, da je bil dotični viski destiliran nekje med leti 1763 in 1803, kar sovpada z obdobjem ameriške vojne za neodvisnost in tako imenovanim “whiskey rebellionom” oziroma viski vstajo, ki je zaradi davka na viski potekala med leti 1791 in 1794.

Če analiza drži, to pomeni, da je starejši od steklenice Baker’s Pure Rye Whiskeya, ki v Guinessovi knjigi rekordov uradno velja za najstarejši znan viski, destilirali naj bi ga leta 1847.

Viski sta pila tudi Roosevelt in Truman

Čeprav destilarne Old Ingledew ni zabeležene nikjer med doslej poznanimi destilarnami, ki jih poznajo kronisti, se predvideva, da je bil “novi” najstarejši viski ustekleničen leta 1860 pri podjetju Evans & Ragland, znanem distributerskim podjetjem z alkoholnimi pijačami.

Za steklenico, ki se je znašla na dražbi, predvidevajo, da je ena izmed treh, ki jo je Jack Morgan, sin J. P. Morgana, podaril politični eliti v začetku štiridesetih let prejšnjega stoletja. Po eno steklenico naj bi dobila takratni predsednik ZDA Franklin D. Roosevelt in njegov naslednik Harry S. Truman, eno pa kongresnik in senator James Byrnes. Ta je steklenico podaril naprej prijatelju in sosedu Francisu Draku, čigar nečak jo je našel med pospravljanjem družinske kleti.

Čeprav naj bi bil Old Ingeldew najstarejši znan viski na svetu, pa še ne pomeni, da je najdražji. Laskavi naslov najdražjega ima še vedno steklenica škotskega viskija iz destilarne Macallan -Fine and Rare 60-Year-Old Macallan iz leta 1926, ki so ga leta 2019 prodali za 1,9 milijona dolarjev oziroma okoli 1,6 milijona evrov.

Foto: Skinner Auctioneers