Loading...

Pr’ Končovc: domača kuhinja pod Joštom, ki je naredila korak naprej

Streljaj od Kranja ob poti na rekreacijsko-turističnega Jošta stoji kmetija Pr’ Končovc, ki ob svojem običajnem delu ob koncu tedna ponuja tudi obilna kosila in večerje.

Pr’ Končovc se radi pohvalijo, da večino stvari, ki jih kuhajo in pečejo, dobijo z domačih travnikov in iz gozdov, po drugi strani, pravijo, da so sestavine, ki jih gojijo na njihovi kmetiji, povsem ekološke.

Navadno strežejo radodarne porcije kmečkih dobrot, na spletu pa ponujajo tudi degustacijo petih ali šestih jedi, ki jih je treba prej rezervirati in jih cenijo na 29 evrov na osebo.

Na prvi pogled gre za slovenske razmere dokaj običajno, veliko turistično kmetijo, ki svojo samooskrbo dokazuje tudi s kravami na bregu za hlevom. Sobe, če jeste v hiši, so bahato okrašene s trofejami divjadi, po dvorišču se sprehajata lena mačka, ki ju ne moti niti razigran pes, ki včasih laja za ogrado, včasih pa se igra na dvorišču, s katerega je lep pogled na mesto in vasice globoko v dolini.

Začeli smo z grahovim namazom, ki ga je pospremil še topel, slasten domač črni kruh. Sledili sta hladni predjedi: jelenov in goveji karpačo, ki ju pripravijo brez nepotrebnih dodatkov. Samo olje, zorjen sir in poper.

Morda je to ideja za zimsko večerjo ali celo za sindikalno srečanje v času božičnih praznovanj, a pri hladnih jedeh obetajo še veliko več jedi, ki se bolje obnesejo, ko se temperatura spusti: ekološki ovčji sir, žolca, ocvirkovca, slana pita, okisan ješprenj s šunko, mariniran jeziček, jelenov rostbif …

Goveji in jelenov karpačo

Drugače povedano, na kmetiji pod Joštom se ne ukvarjajo samo s postavljanjem pridelkov na krožnik, ampak tudi s kuho. Prava goveja juha, ena najboljših v naših krajih, je podprta z izvrstnimi mesnimi štrukeljci, ki jed dodatno popestrijo. Nič slabša ni gosta česnova juha, ki jo opremijo z žafranom in peteršiljem.

Goveja juha z mesnimi štruklji

Pr’ Končovc imajo solidno žepno vinsko karto, na kateri se ob gostilniški klasiki (kabernet, merlot, modra frankinja, cviček in briško belo) najdejo Zalatelova vina iz Goriških brd, štajerski Trojner in ekološki Korenika Moškon iz Istre, ki se s svojim refoškom in malvazijo rima s ponudbo iz kuhinje. Naša vedno suha usta so se odžejala s steklenico zanimivega Zalatelovega jakota za ugodnih 14 evrov.

Prve jedi smo pojedli na prostorni terasi in uživali v razgledu, potem pa se je nenadoma stemnilo in dež nas je prepodil v hišo, kjer so v nadaljevanju pripravili obilnejše jedi. Recimo telečja jetrca na žaru.

Ne narežejo jih na majhne rezine, ampak smo na krožniku dobili po dva velika kosa, skorajda zrezka, ki jima namesto pretežkega pireja ali čebule dodajo le dišeč timijan. Jasno, na mizi je tudi nepogrešljiv in res dober kruh.

Telečja jetrca

V drugih letnih časih, v mislih imamo kakopak hladnejši del leta, skuhajo tudi kmečko zimsko juho, segedin, ričet, skutine njoke, ajdove palačinke s proseno kašo in jurčki …

Naša naloga pa se je nadaljevala z glavnimi jedmi. Tisti dan so ponujali govedino, ocvrtega piščanca, svinjska rebrca, teletino in še kaj, naša lačna usta pa so videla predvsem srnine medaljone, ki jim dodajo zanimivo prilogo, jabolčno čežano z ocvirki.

Srnini medaljoni in jabolčna čežana z ocvirki

Dušenega bikca, kot pravijo mehki mladi govedini, medtem bogatita dve vrsti izvrstnih štrukljev, sirovi in z jajčevci. Za štruklje so, kot kaže, pravi mojstri, na kar so opozorili že tisti v goveji juhi, štruklji z jajčevci pa so bili prava mala mojstrovina.

Dušen bikec ter štruklji s sirom in z jajčevci

Pot v dolino, čeprav ne ravno dolga, je kar zahtevna, zato smo tokrat izpustili žganice, smo pa še našli dovolj energije za pehtranovo potico in domač sladoled v treh okusih: vanilja in gozdni sadeži so bili odlični, naravnost sijajen pa je bil slivov sladoled, v katerega vmešajo domačo slivovko.

Pehtranova potica

Povzetek

Turistična kmetija v pravem pomenu te besede, ki se od podobnih ustanov razlikuje predvsem po tem, da sicer standardne domače jedi nadgradijo s sodobnimi posegi in majhnimi, učinkovitimi idejami. Zraven srne je recimo jabolčni pire, h govedini priložijo štruklje z jajčevci, v slivovem sladoledu je slivovka…

Vinska karta ni obširna, a je za tovrstno gostinsko postojanko že kar presenetljiva. Trojner, Korenika Moškon in Zalatel so v glavni vlogi.

Ocena: 3,5/5

Cena: €€

Vinska ponudba: 3/5

Ambient: 4/5

Pr’Končovc

Javornik 10, 4000 Kranj

Telefon: 04 231 03 36