Loading...

Praznik oljčnega olja in bledeža v najlepši istrski vasi

V soboto, 24. julija, in nedeljo, 25. julija, bo v Padni potekal tradicionalni festival oljčnih olj in jedi iz bledeža, kot domačini v tej vasi imenujejo blitvo.

Na ogled bodo vaške kulturne in kulinarične znamenitosti, poseben poudarek pa bo na kulturni dediščini, organizirani bodo vodeni ogledi in Padenski pohod, večera pa bosta popestrila še glasba in ples.

Z bledežom zgradili zvonik

Ob prazniku oljčnega olja in bledeža bodo prebivalci vasi, ki velja za najlepšo v slovenski Istri, odprli svoja dvorišča in gostom ponujali domače jedi, tam bo tržnica avtohtonih sort oljčnega olja, lokalnih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi. Vaščani znajo povedati, da so njihovi predniki prav s prodajo bledeža leta 1885 financirali gradnjo zvonika, ki se dviga ob cerkvi sv. Blaža.

Tudi filmski program

V soboto bo na ogled narečni film Kartoline, ob 18.30 in 21. uri pa dokumentarni film o Padni. V soboto od 18. do 21. ure bo igrala Klapa San Lorenzo, ki se bo sprehajala po vasi od hiše do hiše, ob 21. uri pa bo nastopila skupina Ne me jugat. V nedeljo bodo med 18. in 21. uro po vasi peli in igrali MPZ Pergola ter pihalni orkester Banda di Buie, ob 21. uri pa bo zapela klapa Semikantà. V soboto ob 13. uri si bo mogoče ogledati balinarski turnir.

Avtobusni prevoz

Za tiste, ki radi tudi kaj popijejo in vozijo varno in tiste, ki se ne prenašajo avtomobilske gneče, bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Portorož-Lucija-Sečovlje-Padna. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana je ob 15.30, 16.30, 18.00 in 19.30. Zadnji odhod iz Padne je načrtovan za 23. uro.

Foto: Pixabay