Loading...

Na praznik vina in česna v slovensko Istro

V Novi vasi nad Dragonjo v Istri imajo do česna poseben odnos, kar dokazujejo tudi s praznikom vina in česna.

Čeprav sta po česnu nekoč sloveli tudi vasi Krkavče in Padna, se le v Novi vasi lahko pohvalijo, da imajo cerkveni zvonik, praznik česna in zidno fresko posvečene česnu. Anekdota namreč pravi, da so s pomočjo česna sezidali cerkveni zvonik, najznamenitejši rastlini v vasi je posvečena tudi freska v kulturnem domu, letos pa bodo že deseto leto zapored ob pobiranju česna organizirali praznik česna in vina, ki je največja vaška prireditev.

Lokalna tržnica dobrot

Organizatorji so napovedali, da se bo dvodnevna novovaška fešta pričela v soboto, 10. julija, ob 14. uri s pohodom “Od puča do puča”, pri čemer gre za lažjo krožno pot v senci dreves, medtem ko se bo dogajanje v vasi začelo ob 16. uri z istrsko tržnico lokalnih dobrot. Ob 17. uri bodo opravili brezplačen voden ogled vasi, uro kasneje pa bosta sledili delavnica izdelave naravnih dišav in repelentov na kmetiji Štradjot ter predavanje in delavnica Marize Prodan o istrskem česnu in njegovi rabi v kulinariki.

Glasbeni del, ki bo prav tako močno avtohtono obarvan, bo ob 19. uri pričel nastop Pihalnega orkestra Piran. Ob 20.30 bo “na korti od Juštine” nastopil Rudi Bučar Trio, ob 22. uri pa bo pred kulturnim domom nastopila še skupina Nočni skok.

Tudi v nedeljo bo pestro

V nedeljo bo tržnica lokalnih dobrot trajala vse dan, ob 18. uri bo spet na vrsti delavnica naravnih dišav na kmetiji Štradjot, nedeljski glasbeni večer pa bo v znamenju orkestra Mužika Sv. Lazar iz Boršta ter nastopa Dua Goran in Valter. Poleg tega bodo oba dneva na ogled etnološka zbirka “Kapelučina hiša”, cerkev Marije Rožnovenske in zvonik sv. Jožefa, društvo Anbot pa bodo prikazali stare obrti in razstavili fotografije Male štorije naše dediščine, predstavljali pa se bosta tudi likovno društvo Le Altane in solinarska družina La famea dei salineri iz Pirana.

Brezplačen prevoz

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana: ob 15.30, 17.30 in 19.30. Urnik odhodov avtobusa iz Nove vasi: ob 16.45, 18.45, 20.45 in 22.00.

Foto: Ivan Pisar Vanč/portoroz.si