Loading...

Gostilne z najlepšimi razgledi, vrtovi in terasami na Primorskem

izola obala belvedere

V katerih primorskih gostilnah lahko gostje uživajo v idiličnih razgledih, na senčnih vrtovih in urejenih terasah? Tukaj je naših deset favoritov.

Gostilna Pri Lojzetu (Zemono)

Tomaž Kavčič ima romantičen lovski dvorec na gričku sredi Vipavske doline. Na eni strani so strmi primorski očaki, na drugi široka zelena dolina. Poleti mize postavijo pod arkadami, pozimi v veličastnih sobah in dvoranah. Ne gre zanemariti sijajnih okusov, povezanih krožnikov in bogate vinske karte, ki dopolnjujejo razkošno zgradbo in najlepši razgled, kar jih je pri nas.

Penzion Sinji vrh (Kovk)

Penzion Sinji vrh je nekaj posebnega, zavetje visoko v hribih, ki ponuja pohodnikom hrano in sobe. Sinji vrh je lahko konec vzpona ali začetek iskanja novih poti v hribe. Likovniki se v koloniji ukvarjajo s svojim delom, gostje pa dobijo prenovljen pogled na vipavsko kuhinjo, soliden izbor lokalnih vin ter sijajen pogled v dolino do Trsta in še naprej.

Restavracija Kamin (Izola)

Restavracija visoko nad Izolo ima gotovo najlepši pogled na našem morju. Na pobočju pod restavracijo imajo svoje oljke, v kleti pa lepo število izvrstnih steklenic lokalnega, slovenskega in tujega vina. V kuhinji imajo zapovedane recepte morske oziroma jadranske kuhinje. Kadar je terasa zaradi burje, mraza ali dežja zaprta, odprejo vrata moderno urejene notranjosti.

Hiša Torkla (Korte)

V moderni, prenovljeni zgradbi v istrski vasi Korte je Hiša Torkla, ki spreminja in prilagaja klasično istrsko kuho novim časom. S prenovljenimi recepti in istrskimi vini, čeprav se radi ozrejo tudi po drugih, tudi tujih vinogradih. Pozimi je v glavni jedilnici prijeten kamin, poleti se lahko spočijete ob pogledu na istrske griče.

Restavracija Sophia (Portorož)

Verjetno najlepša, gotovo pa najbolj razkošna hotelska jedilnica pri nas, ki so jo zgradili pred več kot stoletjem, se poleti preseli na dišeč romantičen mediteranski vrt, na katerem izgubite občutek, da ste v Portorožu. Razkošne jedi, ki jih pripravljajo domači in gostujoči kuharji, ter ena najdražjih vinskih kart pri nas. V letošnjem posebnem letu se odpirajo 1. julija.

Uroš in Nejka Klinec (Plešivo)

Uroš, mlajši od bratov Klinec Uroš, je z ženo Nejko pred nekaj leti smelo odprl briško gostilno z namestitvami in gostilna v Plešivem je hitro postala najboljša na naši strani Brd. Ob tradicionalnih mesnih dobrotah strežejo lokalna in družinska vina. S terase, na kateri je tudi manjši bazen, je božanski pogled na okoliške vinograde, takšen, da bi lahko posneli reklamo.

Restavracija Bužinel (Plešivo)

Če bi v Brdih radi jedli morsko hrano, se morate zapeljati do Bužinelovih, ki ob svojih vinih ponujajo nezapleteno hrano z jadranskimi prebivalci, po starih slovenskih navadah. Pri Bužinelovih lahko tudi prespite, a naša redakcija bolj kot vina, hrano in streho nad glavo obožuje pogled s terase. Je zagotovo eden najlepših na teh koncih.   

Gredič (Ceglo)

Žepna graščina v Ceglem je širši javnosti znana iz nadaljevanke Ena žlahtna štorija. V gradu menjajo lastnike, najemnike in koncepte, a osnova ostane neokrnjena: v zgradbi je ob razkošnih sobah zanimiva restavracija, še ena z lepim razgledom na briške vinograde, v gradu pa je tudi ena naših najlepših, če na kar najlepša vinska  klet v Sloveniji.

Domačija Belica (Medana)

Težko je reči, katera slovenska gostinska postojanka v Brdih ima najlepši razgled. Naša ekipa med najlepše šteje Belico na vrhu Medane, kjer imajo tudi enostaven, širšemu občinstvu prijazen jedilnik. Poleti je ob enostavni briški hrani njihov glavni adut obsežen vrt, kjer gostje obedujejo v senci velike murve. 

Gostilna Podfarovž (Vipava)

Ni veliko gostiln, kjer bi tik ob terasi lahko gledali v izvir reke. V Podfarovžu je to mogoče – njihova majhna, a simpatična terasa je namreč tik ob enem od sedmih izvirov reke Vipave, ki v poletni pripeki tudi prijetno hladi ozračje. Tako hrana kot pijača sta vipavsko obarvani, pri jedeh se naslanjajo na lokalne recepte, pri vinih pa na vipavsko klet.