Loading...

Rebula krepi svoj svetovni sloves

V Vili Vipolže v Brdih je v četrtek potekal že četrti ekskluzivni mednarodni vinski dogodek Brda – Home of Rebula Wine Experience.

Dogodek, posvečen briški rebuli, organizira Konzorcij Brda v sodelovanju s trinajstimi priznanimi briškimi vinskimi hišami in s koordinacijo Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda. Z dogodkom želijo mednarodnim in domačim strokovnim medijem večplastno predstaviti globino te vinske sorte, ki združuje vinarje iz Slovenije (Brda) in Italije (Collio).

Na tradicionalnem Masterclassu Brda – home of Rebula so letos sodelovale vinske hiše: Klet Brda, Marjan Simčič, Edi Simčič, Dolfo, Ferdinand Wines, Ščurek, Zanut, Moro, Medot in Erzetič iz Slovenije ter Kristian Keber, Gradis’ciutta in Jermann iz Italije.

Osrednji del dogodka je bila velika vertikalna degustacija rebul vse od letnika 2016 pa do aktualnega letnika 2020. Degustacijo je vodil Gašper Čarman, eden najvidnejših vinskih strokovnjakov v Sloveniji, lastnik vinske distribucijske mreže, uvoznik tujih vin in najboljši sommelier Slovenije v letih 2013 in 2015.

Eden najvidnejših briških vinarjev Marjan Simčič je na dogodku povedal, da je ponosen, da je ideja o skupni čezmejno predstavitvi avtohtone sorte rebula, ki zajema dva vinorodna okoliša Brda in Collio, v tako kratkem času prerasla v mednarodno prepoznaven vinski dogodek.

Po njegovem mnenju sta oba vinorodna okoliša Brda/Collio na ta način pridobila svojo identiteto in mednarodno prepoznavnost. Verjame tudi, da bo tudi širši krog vinogradnikov in vinarjev v Brdih prepoznal to kot dobro priložnost za promocijo tega skupnega teritorija.

Na dogodku je bila prisotna tudi Caroline Gilby, Master of Wine iz Velike Britanije, priznana vinska strokovnjakinja, specializirana za vina Srednje in Vzhodne Evrope, ki je sodelovala s predstavitvijo okušanih vin in različnih stilov rebule. Z udeleženci je delila svoj pogled na potencial, ki ga ima rebula kot vino z zelo širokim spektrom možnih slogov. Posvetila se je tudi strategijam promocije rebule in trenutnim nakupnim trendom v Veliki Britaniji in svetu, s posebnim poudarkom na razmerah, ki jih je povzročila pandemija covida-19.

“Kvaliteta rebul je res izjemna, regija raste in se neverjetno hitro razvija. Vznemirljivo je opazovati, kako se skozi interpretacijo in opis vsakega vina s strani vinarjev odražata posameznikova filozofija in osebna nota. Skozi trto in teritorij se reflektira vizija briških vinarjev,” je povedala Gilbyjeva.

Tudi mladi in perspektivni vinar iz Collia Kristian Keber je povedal, da v skupen nastop in promocijo rebule verjame že od vsega začetka. “Brda in Collio sta bila stoletja skupen teritorij in izraz kakovosti je predstavljal njen vinum ribolium, še preden je ta postal posamezna sorta. Danes, ko smo vsi del Evrope, bi bilo pravilno, da bi se naši lapornati griči znova združili v skupen okoliš, predvsem s pomočjo rebule, tako bomo postali skupaj vplivnejši na mednarodnem trgu.”