Loading...

V luksuzni istrski hotel prihaja eden najboljših kuharjev na Hrvaškem

Nekoč je navduševal v Zagrebu, v Ljubljani je kuhal z Ano Roš, nato pa je skorajda poniknil. Zdaj se Dino Galvagno, eden najboljših hrvaških kuharskih mojstrov, vrača.

Pred leti, že skoraj desetletje bo tega, smo v Zagrebu večerjali v Prascu, restavraciji enega takrat najbolj vročih hrvaških kuharskih imen Dina Galvagna. Miniaturni lokal z izjemno hrano in sproščeno atmosfero prištevamo med naše najbolj nepozabne kulinarične izkušnje.

Foto: Facebook/Dino Galvagno

Galvagno je kmalu zatem, leta 2013, gostoval na Ljubljanskem gradu, kamor ga je Ana Roš povabila na enega od svojih večerov revne kuhinje. Še zdaj se spomnimo, kako nam je Galvagno postregel petelinje grebene in kako je kar nekaj gostov te krožnike zavrnilo.

A avantgardni hrvaški mojster se ni dal, koncept revne kuhinje je razvijal naprej in v Zagrebu odprl restavracijo Peta četvrtina, ki pa je gosti niso sprejeli in se je nato tiho zaprla. Galvagno je nato predvsem kot svetovalec sodeloval pri različnih gastronomskih projektih, tudi v TV-šovih, a prav zares jesti pri njemu ni bilo mogoče.

Do letošnje pomladi – prevzel bo namreč restavracijo Luciano v istrskem hotelu San Canzian, kjer naj bi v enem letu sestavil sposobno moštvo, ki bo lahko nato v prihodnje delalo samostojno, on pa bo njihov mentor. Sam se želi namreč osredotočiti na projekt, ki ga že nekaj časa razvija v Liki.

San Canzian pri Bujah, kjer bo Galvagno razvijal gastronomski del ponudbe. Foto: Facebook/San Canzian Village & Hotel

V San Canzianu, prestižnem hotelu v Bujah, ki so ga odprli pred dvema letoma, so imeli v gastronomskem delu svoje ponudbe do zdaj precej težav. Tam naj bi delovala podružnica zagrebške michelinke Noel, a so jim težave s kadri te načrte porušile. Zdaj bodo poskusili z Galvagnom, ki sicer velja za samosvojo osebnost, a je nedvomno velik kuhar.