Loading...

Kaj je v slovenskem gostinstvu odnesla in prinesla korona

Odkar so se lokali spet odprli, se je izkristaliziralo nekaj velikih in nekaj manjših sprememb v gostinstvu po državi. Največ dogajanja je skoncentriranega na Ljubljano, a smo premike zaznali tudi drugod.

Največje doživetje v Ljubljani je bilo odprtje gostilne Breg v starem delu mesta. Gre za prenovljeno verzijo starega Viteza. Na Bregu lastniki Ateljeja pripravljajo obilno hrano znosnih cen in enostavnih avtorskih prijemov. V začetku so blesteli, zdaj pa smo že slišali nekaj pripomb. Je že tako, da so med mnogimi težavami gostince najbolj prizadele zgodbe z natakarji. Dobre je bilo že prej težko dobiti, zdaj zmanjkuje tudi povprečnih. Konkurenca, predvsem severno od meje, takemu kadru ponuja veliko višje plače. Tudi zato prihajajo časi družinskih gostiln, kar poudarjamo že nekaj časa.

Prenovljena Zlata ladjica

Ob Bregu v Stari Ljubljani še vedno blestita njegova soseda – vinoteka Šuklje in picerija Pop’s, tako v enem kot v drugem lokalu je ob najbolj priljubljenih terminih praktično nemogoče dobiti mizo. Streljaj stran so letos odprli prenovljeno Zlato ladjico, ki je v pritličju kombinacija bara, bistroja in restavracije, v nadstropjih pa predvsem prestižen hotel.

Prenovljena Zlata ladjica

Peti 181 bodo jeseni vsaj za nekaj časa zaprli

Prenova naj bi se zgodila tudi na Dvornem trgu, v utrujeni palači, kjer domujeta povprečna picerija Ljubljanski dvor in ena najboljših ribjih restavracij v Ljubljani Peti 181. Dela naj bi se začela jeseni in naj bi trajala kar leto in pol. Petra Kapetanović, vodja restavracije in ena najboljših kuharic pri nas, pa naj bi v tem času poiskala nadomestno lokacijo. Morda kar v EK Bistroju, kjer so se zamenjali lastniki in zdaj ob avtorskih zajtrkih snujejo, vsaj ob koncu tedna, tudi dodatno kulinarično ponudbo.

Trend picerij se ne ustavlja

V Ljubljani se je ob že uveljavljenih odprlo nekaj novih picerij, med boljšimi so mojstri v Mirju in v legendarnem Hombreju na stadionu Svobode, kjer so v zadnjih letih kar nekaj časa iskali nove ideje. Morda bi med novostmi omenili tudi, da v Knafljevem prehodu gradijo nov hotel, ki bo postal del restavracije As.

Hombre je zdaj precej solidna picerija.

Slovo Sobe 102 in vrnitev Mačka

Restavraciji, ki po koroni še nista odprli svojih vrat, nista daleč stran: Soba 102, ki sta jo lastnika Boštjan Menart in Jan Plestenjak menda že prodala in bo popolnoma spremenila koncept ter turistična Zlata ribica, ki se bo menda v kratkem vseeno vrnila. Tako kot se je na splošno začudenje že vrnil Maček, nekoč zelo popularen kafič, ki ga je nekaj let, kdo ve zakaj, menjala zelo nepopularna čokoladnica.

Po neuspešnem poskusu s čokoladnico se je na staro lokacijo spet vrnil Maček.

Gostilna Maribor je zdaj Poper

Drugod po Sloveniji je verjetno največja sprememba v Mariboru, pri Rožmarinu, kjer še niso odprli restavracije, ampak kulinarične ambicije počasi, a zanesljivo prenašajo v Steakhouse. Ta se po kakovosti sestavin pa tudi po vinski ponudbi lahko primerja z najboljšimi na Štajerskem. Zdaj že bivša gostilna Maribor, ki ima sicer iste lastnike, se je medtem spremila v Poper in zdaj ponuja pice v neapeljskem slogu.

Piran je bogatejši za zelo zanimivo vinoteko, odprli so jo v hotelu Piran.

Nova vinoteka v Piranu

Ana Roš, ki s svojimi 275 evrov za večerjo na osebo še vedno ostaja kraljica najvišjih cen v Sloveniji, je svoji ponudbi v Hiši Franko dodala nove uniforme osebja, hkrati pa je odprla tudi hišni bar, ki naj bi bil eden najboljših pri nas. In ker je skoraj logično, da nam v poletnem času bolj prija pijača kot hrana, vam lahko namignemo, da so se na Primorskem dokončno usidrale izvrstne vinoteke na visoki ravni – izjemnima Domu rebule v Brdih in Faladurju v Ajdovščini se je pridružila še nova, zelo zanimiva vinoteka v hotelu Piran.