Loading...

Slovenska oljčna olja spet v svetovnem vrhu

V priznanem mednarodnem vodniku oljčnih olj Flos Olei, ki velja za nekakšno sveto knjigo pridelovalcev najboljših oljčnih olj, so slovenski oljkarji ponovno dobili vrhunske ocene. Celo najboljše, odkar poteka to ocenjevanje, saj je kmetija Jenko iz Bertokov dosegla nov mejnik, 98 točk od sto možnih.

V letošnji izdaji vodnika Flos Olei je nekaj več kot petsto oljčnih olj, ki prihajajo iz 55 držav. Osem pridelovalcev, pet iz Italije in trije iz Španije. Med 15 oljkarji, ki so dosegli 99 točk, se je letos znašlo tudi oljčno olje Mate s posestva Aleksandre Vekić v Zambratiji.

Olje Jenko postavilo nov mejnik

Prvič pa je 98 točk od sto možnih dobilo slovensko olje, pridelala ga je oljkarska družina Jenko iz Bertokov, ki je postavila nov mejnik za ekstra deviška oljčna olja iz slovenskega dela Istre.

V vodniku Flos Olei 2022 se je polega Jenka znašlo še 16 slovenskih oljkarjev. 97 točk sta za svoja olja dosegla Vanja Dujc iz Žusterne in Franc Morgan iz Grintovca, več kot 90 točk pa so za svoj pridelek in svoje delo prejeli še Adamič – Olje Ronkaldo iz Kopra (95), Janko Bočaj iz Trušk (92), Bose Oil – Boris Marinič (90) iz Ceglega in Jasa – Arsen Jurinčič (90) iz Boršta.

Foto: Flor Saurina/Unsplash