Loading...

Tradicionalne picerije v Ljubljani: vse se premika na boljše

Lani v tem času, ob začetku koronakrize, smo predstavili pet najboljših ljubljanskih picerij, tokrat pa smo testirali ponudbo petih picerij, ki se lahko pohvalijo z dolgo zgodovino delovanja oziroma s samosvojimi recepti.

Vse naše ocene dostave najdete tukaj

Večino pic so nam pripeljali na dom, smo pa, če se je le dalo, pokusili pice, poimenovane po piceriji. Recepti so zelo različni, vsi so bili skopi s paradižnikom, tudi sira je bilo bolj malo, medtem ko je šunke, ponekod celo hrenovk, na picah običajno kar precej.

Je pa res, da so pice (pametno) manj bogate, kot so bile pred leti, in da se lepše uležejo v želodec kot nekoč, kar zagotovo pomeni, da se pri testu bolj potrudijo. Le redke pri standardnih, najcenejših picah uporabljajo mocarelo. Tudi pri embalaži niso ravno inovativni, saj med naštetimi petimi nismo našli niti ene, ki bi uporabljala karton, obložen z alu-folijo. Mimogrede, cene, ki so napisane ob ocenah, veljajo samo za pice, prevoza, popustov in dodatkov nismo zapisali.

Etna

Zmagovalci letošnje akcije za najboljšo pico Nedeljskega lastno dostavo po Ljubljani ponujajo zgolj ob naročilu za več kot 30 evrov, kar pa niti ni tako težko, če ima vaša družina dovolj prostora za štiri pice. In še kakšno kremno rezino. Pri Etni v Podutiku namreč ponujajo ob picah še nekaj drugih jedi in predvsem lepo serijo sladic. Na lokacijo smo se tokrat odpravili sami in naročili njihovo malo pico z imenom Etna (paradižnik, sir, gobice, šunka). Pa je bila dovolj velika.

Kakšnih pet minut smo počakali pri vhodu in jo varno odpeljali domov. Treba je reči, da je bila ob prihodu domov še vedno topla in da ni spremenila oblike, je pa tudi res, da je naš šofer gotovo vozil previdneje, kot to počnejo profesionalci. Etna, ki je leta veljala za eno najbolj standardnih ljubljanskih picerij, ki se ji uspeva približati italijanskim originalom, je v zadnjem času zelo napredovala. Testo je bilo rahlo in ob robu že skoraj prav napihnjeno. Morda bi lahko dodali nekaj več paradižnika in se bolj potrudili z mocarelo.

Ocena: 3,5/5

Cena: 7,50 €

Ulica Marije Hvaličeve 6, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 500 57 70

Azur

Da je gostilna Azur, ki ob picah ponuja tudi marsikaj drugega, daleč od centra Ljubljane, dokazuje tudi cena dostave. Kar šest evrov smo doplačali priljubljenemu dostavnemu servisu, da je prispela z Vrhovcev k Zmajskemu mostu. Sama pica ni bila slaba, kot navadno ni slaba niti njihova ponudba italijanskih jedi – ob desetinah pic imajo vseh vrst testenine, solate in burgerje.

Pica je bila velika in kljub oddaljenosti je na naslov prispela topla, okrogla ter nepoškodovana. Je pa vseeno kar velika razlika med margerito, ki smo jo dobili mi (in ji resnici na ljubo dodali šunko), in tisto, ki se smeje s slike na spletni strani. Bistvena razlika je rob pice, ki bi lahko bil malce bolj napihnjen in hrustljav. Mimogrede, pri Azurju ponujajo ob picah tudi kombinacije z osvežilnimi pijačami, a se je bati, da se cena 10,70 evra, ki velja za kombinacijo margerite s pijačo, za oddaljene dele Ljubljane dvigne v nebo.

Ocena: 3/5

Cena: 8,80 €

Cesta na Brdo 33, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 423 24 23

Piazza

Nekoč (morda pa še vedno) najboljša picerija za Bežigradom se je podobno kot vse še živeče starejše picerije vključila v dostavno ponudbo svoje hrane. Ob klasičnih picah, ki smo se jih prejšnji teden lotevali, pripravljajo še marsikaj drugega. Tudi pice “gourme”, kot jim pravijo in so bistveno dražje od tistih, ki smo jih želeli pokusiti. Pa tudi ločevanje na navadne in boljše pice se zdi v sodobnih časih malce nerazumljivo. Je pa res, da imajo v Piazzi praktično vse, tudi mesne jedi, testenine, kakšen azijski krožnik in celo juhe.

Kakor koli, pica z imenom Piazza di Parma je prišla k nam hladna. Razmeroma bogata s šunko in sirom, pa revna s pelati, je romala v pečico in se potem presenetljivo dobro odrezala, le testo bo še potrebovalo dodelavo. Bomo videli, kako bo, ko odprejo lokale, takrat utegnemo pokusiti tudi “gourme” program.

Ocena: 3/5

Cena: 9,30 €

Parmova ulica 51 g, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 436 31 81

Parma

Ultraveterani iz Maxija (Parma deluje od začetka sedemdesetih) so preobrazbo iz nekakšne skoraj pice v moderno pico dokaj dobro izpeljali. Njihove pice namreč nikoli ne bodo napolitanske, po drugi strani pa jim je uspelo obdržati ne samo publiko, ampak tudi ugled. Na naš naslov smo naročili pico Parma, kot imenujejo svojo najbolj znano jed. Gavda, šunka, gobice in hrenovke.

Paradižnika je bilo komaj za vzorec, visoka pica z mehkim testom pa je prispela nepoškodovana in topla. In okusna. Verjetno nima nobenega smisla razlagati, da gavda ne more nadomestiti mocarele, kot v naših krajih nima smisla predavati o tem, da tatarska omaka in kečap ne sodita v picerije. Picerija Parma bo obdržala svoj slog in zvesto publiko. Konec koncev so ob orjaški ponudbi različnih pic obdržali tudi svoj ekskluzivni borovničev sok. Starejši Ljubljančani se spomnijo naročila: “Eno Ilirijo z jajcem in sok.”

Ocena: 3/5

Cena: 7,20 €

Trg republike 2, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 426 82 22

FoculuS

Pri FoculuSu smo naročili pico FoculuS, njihovo klasiko razmeroma velikih dimenzij, ki ob minimalni dozi paradižnika vsebuje navaden sir, gobice in šunko. Jed je prispela k nam v originalni obliki, topla, a morda malce presuha. Predvsem testo je zato postalo pretrdo, brez za pice značilnega hrustljavega in zapečenega roba.

Druga težava je dejstvo, da so bile šunka in gobice verjetno dodane kasneje kot sir in paradižnik in so delovale nekam surovo. FoculuS, ki na Gregorčičevi domuje že dolga leta, velja za eno najpopularnejših picerij v Ljubljani, a celo bolj kot njihove, zdaj že kar preveč zimzelene pice fascinira jedilni list – spisek, na katerem je nešteto pic (nekatere dražje imajo celo mocarelo), od otroških do sladkih, imajo pa tudi serijo bogatih solat in nebroj brezalkoholnih pijač.

Ocena: 2,5/5

Cena: 8,30 €

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana

Telefon: 01 421 92 95